Az iráni külügyminiszter szerint az USA megsérti az idén kötött atommegállapodást

Mohammad Dzsávád Zarif iráni külügyminiszter szerint az Amerikai Egyesült Államok megsérti az idén Iránnal kötött megállapodást, ha alkalmazni kezd egy irániakat diszkrimináló vízumszabályt. A jogszabály szerint nem utazhatna be a jövőben vízummenetesen az Egyesült Államokba senki, aki a vízumigénylés előtti 5 évben Iránban járt, vagy iráni állampolgár.

A külügyminiszter szerint egy ilyen jogszabály alkalmazása szembe menne azokkal az elvekkel, amiket a nyáron aláírt nemzetközi egyezményben fektettek le. Ez az az egyezmény, amiben Irán vállalta, hogy komoly korátok közé szorítja atomprogramját, hogy belátható időn belül ne tehessenek szert atomfegyverre.

Az amerikai jogszabályt a biztonsági intézkedésként fogadták el a párizsi és a San Bernadrinó-i terrortámadások után, és Irán mellett Szíriára, Szudánra és Irakra nézve is korlátozásokat vezet be.

Az irániakat magán a megkülönböztetésen túl az is bántja, hogy annak ellenére kerültek rá erre a listára, hogy síita államként nagyon komolyan harcolnak az ISIS által is képviselt szunnita terrorimus ellen.

John Kerry amerikai külügyminiszter már levelet is írt iráni kollégájának, amiben biztosította, hogy az USA továbbra is elkötelezett az atommegállapodásban rá eső részek betartása mellett, és reméli, hogy sikerül gyorsan és megnyugtatóan rendezni a vízumügyben kirobbant vitát. (Reuters)