Mostantól az FSZB lőhet is a tüntetőkre Oroszországban

külföld
2015 december 23., 07:40
comments 213

Az orosz parlament kedden gyorsított eljárásban elfogadott egy törvényt, ami engedélyezi az Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) számára, hogy

állampolgárok nagy csoportosulása esetén lőfegyvert használjon.

A fegyverhasználat indoka hivatalosan terrorcselekmény megelőzése vagy túszok kiszabadítása lehet.

Az erről szóló törvénymódosítást még nyáron kezdeményezte a parlament felsőházi védelmi bizottságának elnöke. A hivatalos indoklás szerint az ISIS térnyerése és a növekvő terrorfenyegetés miatt volt szükség az FSZB jogköreinek ilyen mértékű szélesítésére.

photo_camera "RIAN archive 835340 Antiterrorist operation in Makhachkala" by RIA Novosti archive, image #835340 / CC-BY-SA 3.0. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons

Az új jogszabály azt is engedélyezi az FSZB-nek, hogy akármilyen lőfegyvert használjon egy állampolgár elfogásakor, még akkor is, ha ennél az állampolgárnál épp nincsen semmilyen fegyver.

Az is lehetővé válik, hogy az FSZB zavargásokra hivatkozva magánterületre és lakásokba is behatolhasson a rend helyreállítása érdekében.

Oroszország határain nők és gyerekek ellen is be lehet vetni fegyvert, ha épp terrorcselekményt akarnak végrehajtani. (Rbk.ru, via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.