Az ISIS szerint a hitehagyott foglyok szerveit akkor sem bűn kioperálni, ha az a fogoly halálhoz vezet

külföld
2015 december 25., 09:17
comments 265

A Reuters megszerzett egy dokumentumot, amiben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vallási tanácsa az emberi szervek kioperálásával kapcsolatos szabályokat alkot. Ez ugyan konkrétan nem bizonyítja, hogy az ISIS szervekkel is kereskedik, de erre utal, hogy vannak ilyen szabályaik.

Az utasítások szerint egy igaz muszlim megmentése érdekében nem bűn kioperálni egy fogoly szerveit még akkor sem, ha a fogoly belehal az operációba. Ezt az utasítást a dokumentum később megismétli az „egy igaz muszlim megmentése érdekében” kitétel nélkül is.

„A hitehagyottak életét és szerveit sem kell tisztelni, így azok büntetlenül elvehetők”

- írja a dokumentum másik pontja. Nem teljesen világos, hogy az ISIS-ben kiket értenek hitehagyottak alatt, hiszen foglyaik között eddig is voltak a keresztények és kisebb közel-keleti vallások képviselői mellett síita és szunnita muszlimok is. Utóbbiaknak annyi volt a bűnük, hogy nem értettek egyet az ISIS szélsőséges vallásértelmezésével.

A Reutersnek nem sikerült kétséget kizáróan megerősíteni, hogy az általuk megszerzett dokumentum az ISIS-tól származik, annyit viszont megtudtak az amerikai kormánytól, hogy szervek kioperálásával kapcsolatos szabályok egy olyan adatcsomag részei, amit az amerikai különleges erők katonái szereztek meg Szíriában, mikor rajtaütöttek a terrorszervezet egyik központjában. Ebben a razziában halt meg az ISIS pénzügyi vezetője és a felesége is.

Ugyanakkor nem tudni azt sem, hogy ha az utasítások valóban eredetiek, akkor az ISIS eljutott-e odáig, hogy ténylegesen ki is operáljon emberi szerveket és kereskedjen velük.

Korábban az iraki kormány is azzal vádolta az ISIS-t, hogy foglyaikból szerveket operálnak ki, amiket aztán nagy haszonnal eladnak. Eddig azonban nem volt semmilyen bizonyíték arról, hogy valóban végez ilyen tevékenységet az Iszlám Állam. Irak ENSZ-nagykövete azt mondta a Reutersnek, hogy ezeket a dokumentumokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell terjeszteni, hogy a testület határozhasson arról, bűnös-e illegális szervkereskedelemben is a terrorszervezet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.