Agyonlőttek Törökországban egy újságírót, aki az ISIS brutális tetteit leplezte le

külföld
2015 december 28., 16:49
comments 167

Naji Jerf szíriai aktivista-újságírót ismeretlen tettes lőtte agyon a Törökország déli részén lévő Gaziantep nevű városban, a nyílt utcán. A gyilkosságot eddig semmilyen csoport nem vállalta magára hivatalosan, de az ISIS helyi támogatói a terrorszervezethez köthető közösségimédia-csatornákon ünnepelték a 37 éves újságíró halálát.

Naji Jerf többször is szemléletesen tárta széles tömegek elé az ISIS szíriai kegyetlenkedéseit, és anyagaiban részletesen lekövette azt is, hogyan vált egy kis radikális csoportból minden idők egyik legrettegettebb terrorszervezetévé az Iszlám Állam.

Az újságíró december közepén posztolt a Youtube-csatornájára egy maga készítette dokumentumfilmet, amiben azt mutatja be, hogyan erősödött meg az ISIS a szíriai Aleppóban.

A filmet rengetegen látták, sugározták a legtöbb arab nyelvű mérsékelt tévéadón is.

A filmben Naji Jerf leleplezte, hogy az ISIS 2013-ban és 14-ben is több szíriai aktivistát meggyilkolt, akik a szervezet útjában álltak.

Az újságíró épp egy másik dokumentumfilmen dolgozott, ami a Raqqa is Being Slaughtered Silently nevű aktivistacsoportot mutatta volna be. A csoport szintén az ISIS célkeresztjében van, mert képeket és videókat terjesztenek a közösségi médiában arról, hogy milyen szörnyű az ISIS uralma alatt álló Rakkában az élet.

Egy újságírókat védő csoport felszólította a török hatóságokat, hogy gyorsan, szakszerűen és átlátható módon állítsák bíróság elé Naji Jerf gyilkosait, és tegyenek többet a Törökországban menedéket kereső szíriai újságírók biztonságáért. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.