Az FHB rendkívüli közgyűlésén tényleg tőkeemelésről volt szó

gazdaság
2015 december 28., 19:47
comments 114

A várakozásoknak 100 százalékig megfelelve, az FHB Jelzálogbank Nyrt. hétfői rendkívüli közgyűlésén a részvényesek megszavazták, hogy az igazgatóság megemelheti az alaptőkét maximum 4,45 milliárd forinttal - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A BÉT hétfőn reggel az FHB kérésére felfüggesztette a kereskedést az FHB részvényeivel. Az indoklás szerint azért, mert a bank komoly döntés bejelentésére készül. Nem tudni, hogy ez volt-e az, vagy lesz még ezen kívül is, hiszen arról nem derült ki semmi, amit december 26-án a vs.hu lengetett be, azaz hogy az FHB kivonulhat a tőzsdéről és beolvadhat a takarékszövetkezeti integrációba.

Az igazgatóság a felhatalmazás alapján úgy döntött, hogy a tőkeemelést  új részvények zárt körű kibocsátásával hajtják végre.

Az új részvényesek a kibocsátandó új részvények átvételéről szóló nyilatkozatot legkésőbb 2015. december 30-ig tehetik meg, illetve ugyanezen napig fizethetik ki, utalhatják át a társaságnak az új részvények kibocsátási értékét.

Eszerint tehát az FHB egy rakás pénzt akar behúzni 3 nap alatt. Ennyi pénzt még a komolyabb szóba jöhető befektetők is nehezen mozgatnak meg ilyen rövid idő alatt, ez pedig arra utal, hogy az FHB Nyrt. vezetésében már a közgyűlés előtt szervezni kezdték az emelést, a részvényesek beleegyezése csak a döntés szentesítéséhez kellett.

Ez annyit jelent, hogy az FHB Nyrt. újabb részvényeket dob piacra, de azokat nem veheti meg bárki a tőzsdén, csak meghatározott vásárlók jegyezhetik majd őket.

A társaság igazgatóságának döntéséhez a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. igazgatósága hozzájárult. Erre a hozzájárulásra azért volt szükség, mert az FHB Nyrt. és leányvállalata az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. szeptemberben beléptek a takszövök integrációs szervezetébe.

A november közepén kiadott gyorsjelentés szerint az FHB Csoport 502 millió forint konszolidált adózott veszteséget könyvelt el 2015 harmadik negyedévében az egy évvel korábbi 7,190 milliárd forint veszteség után. Ennek a veszteségnek a fő forrása az FHB Kereskedelmi Bank Zrt., tehát az a cég, amit a köznyelv FHB Bankként ismer.

A banki különadó és egyéb egyszeri tételek nélkül a bankcsoport adózott vesztesége 1,857 milliárd forint volt az idei harmadik negyedévben, míg egy évvel korábban 1,113 milliárd forint, amit azzal magyarázott a jelentés, hogy a harmadik negyedévben - az elszámolással kapcsolatos feladatok miatt - az adott negyedévre jutó veszteségnél nagyobb mértékű céltartalék felhasználás történt.

Az idei első kilenc havi adózott veszteség 5,797 milliárd forint, a tavalyi első három negyedévi 9,599 milliárd forinttal szemben, míg a banki különadó és egyéb egyszeri tételek nélkül 3,033 milliárd forint az egy évvel korábbi 1,830 milliárd forint után.

A bank konszolidált mérlegfőösszege szeptember végén 748,1 milliárd forint volt, 0,7 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél, és 1,6 százalékkal az egy évvel korábbinál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.