Kövér: Az EU amerikai érdekek mentén cselekszik, soha nem volt olyan gyenge, mint ma

politika
2015 december 28., 05:33
comments 273

Gazdasági, katonai és politikai értelemben is el lehet mondani, hogy az Európai Unió soha nem volt olyan rossz állapotban, mint amilyenben ma van – erről beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Magyar Hírlapnak adott hétfői interjújában. 

MTI Fotó: Kovács Tamás
photo_camera MTI Fotó: Kovács Tamás

Kövér szerint a 2000-es évek elején még az uniónak lett volna esélye, hogy önálló és erős közösség formálódjon belőle, de Európa kudarcot vallott: 

  • az euró nem lett világpénz,
  • az EU gazdaságilag nem szuverén,
  • nincsenek gyümölcsöző kapcsolatai Oroszországgal,
  • közös védelmi politika helyett az országok az amerikai haderő-telepítéssel tervezik megoldani biztonságpolitikájukat. 

Kövér arról beszélt az interjúban, hogy amerikai érdekek jelennek meg az unióban. Az ukrán válsággal összefüggésben például azt mondta, hogy miközben minden az amerikai érdekeknek megfelelően alakul, a konfliktus minden gazdasági és politikai terhét az unió szenvedi el."

Másik nagy probléma a házelnök szerint, hogy egyre kevésbé érvényesül a szubszidiaritás elve, és az Európai Bizottság "a nemzetállamokra próbál európainak láttatott, valójában külső érdekeket rákényszeríteni". Kövér szerint azóta van válságban az EU, mióta elfeledkezett arról, hogy a közösség egy gazdasági-politikai együttműködésben született meg: "Az önmaga által létrehozott bürokrácia egyfajta gólemként önálló életre kelt, önálló akaratképző erő lett belőle, és a nemzetállamok feje fölé nőtt, fokozatosan háttérbe szorítva az együttműködés meghatározó alapelvét, a szubszidiaritást". Másként mondva:

Meg kell állítani a lopakodó brüsszelizációt!

A házelnök elismerte, hogy az uniónak nincs alternatívája, de szerint a V4-ek együttműködése és a britek útkeresése is jelzi, hogy érdemes kísérletezni olyan megoldásokkal, amelyek új irányokat szabhatnak a közösségnek. 

Kövér félreérthetetlenül beszólt a német kormánynak is, amely a szocdemekkel közösen kormányoz. Arról beszélt, hogy  "inproduktív érdekházasság határozza meg az európai politikát" és valójában egy nagykoalíció irányít. Kövér szerint a jobboldali pártoknak ki kell tartaniuk konzervatív gyökereik mellett, mert "ha nem tudnak kibújni a korrupt baloldal öleléséből", a rendszeren kívüli bal- és jobboldali pártok előretörését kockáztatják. 

(Magyar Hírlap)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.