Majdnem hetven újságírót öltek meg munkája miatt

Tbg
media
2015 december 29., 10:54
comments 60

Csaknem hetven újságírót öltek meg az idén munkájával kapcsolatban a szakmabeliek védelmével foglalkozó Újságírók Védelmében Bizottság (Committee to Protect Journalists, CPJ) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezetek kedden nyilvánosságra hozott, év végi jelentése szerint.

A New York-i központú CPJ számvetése alapján 69 újságírót öltek meg a világon munkájával összefüggésben, és közülük 28-cal iszlamista szélsőséges szervezetek - például az Iszlám Állam (IÁ) vagy az al-Kaida - végeztek. 

Ebben az évben is Szíria volt a legveszélyesebb hely az újságírók számára, noha az ebben az országban 2015-ben meggyilkolt médiamunkások száma 13 volt, kevesebb, mint a korábbi években, a szíriai konfliktus 2011. évi kezdete óta.

Az iszlamista szélsőségesek által meggyilkolt újságírók között van a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap nyolc munkatársa, akikkel a januári párizsi merényletekben végeztek. 

Voltak olyan újságírók, akik fegyveres konfliktus áldozatai lettek, miközben tudósítottak egy háborús övezetből, de többeket azért gyilkoltak meg, mert valamilyen kényes témáról, valakiknek az érdekeit sértve írtak cikket, készítettek műsort. A meggyilkoltak közül legalább 28 kapott halálos fenyegetést a CPJ szerint. 

Brazíliában például hat újságírót öltek meg valamilyen érdeksérelmi okból, ami a legtöbb ebben az országban azóta, hogy a jogvédő szervezet 1992-től kezdve számon tartja a megölt újságírókat. 

A CPJ szerint egyre nehezebben derül ki újságírók halála az olyan konfliktusövezetekben, mint Líbia, Jemen, Szíria vagy Irak.

A párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (RSF) számvetése alapján 67 újságírót öltek meg az idén a világon munkájával kapcsolatban, de volt további 43 eset, amelyben az illető újságíró gyanús körülmények között halt meg. 

Tavaly 66 megölt újságírót számolt össze az RSF, de voltak olyan évek 2005 óta, amelyekben 70-nél is több zsurnalisztát gyilkoltak meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.