Andy Vajnáék lezártnak tekintik a TV2 megvételét

POLITIKA
2016 január 03., 17:01
comments 330

Az Andy Vajna tulajdonában lévő Magyar Broadcasting Co. Kft. vasárnap azt közölte az MTI-vel, hogy lezárták a TV2 Csoport megvásárlását, mert állításuk szerint a cég a tranzakcióhoz szükséges engedélyek birtokában benyújtotta a változásbejegyzési kérelmét a cégbírósághoz és Dirk Gerkens-t kinevezte a TV2 Csoport vezérigazgatójának.

A közleményben Andy Vajna azt mondta, a TV2-ből egy szórakoztató és piacvezető kereskedelmi televíziót szeretne létrehozni. A kormánybiztos hozzátette, hogy a család televíziója akarnak lenni, ami a szorakoztatás mellett még ráadásul hitelesen is fog tájékoztatni. 

Annyi biztos, hogy a vásárlás körülményei eddig is nagyon szórakoztatóak voltak: 

A Magyar Broadcasting 2015. október 15-én adásvételi szerződést írt alá a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrészét és a CEE Broadcasting Limited alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvényei megszerzéséről. A társaság ezzel egy időben megállapodást kötött a TV2 korábbi tulajdonosával, a ProSiebenSat.1 Media AG-vel az eladóknak, valamint a csatornának biztosított hitelek átvállalásáról. 

Csakhogy Vajnáék bejelentésével egy időben Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly is közölte, hogy az általa vezetett Megapolis Média Zrt. opciós szerződése alapján az övék a tévé, és kirúgta a vagyonkezelőtől a céget addig vezető Simon Zsoltot és Yvonne Dedericket, ami hatalmas pofont jelentett Vajnáéknak.

Ezt követően hosszú kavarás indult meg arról, hogy tulajdonképpen kinek a tulajdonában is áll a TV2.

A Gazdasági Versenyhivatal október 30-án engedélyezte, hogy a cég közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited felett. Ezt a döntést azonban a Simicskához köthető Megapolis Media Zrt. decemberben megtámadta, mert szerintük a GVH eljárása szokatlanul rövid volt, nem tárta fel Andy Vajna valós üzleti érdekeltségeit és több súlyos eljárási hibát vétettek.

A Magyar Broadcasting a TV2 Csoport megvásárlását nem tisztán saját zsebből állta, hanem az állami tulajdonban lévő és jelenleg az MNB irányítása, alatt álló MKB Banktól és az Eximbanktól is kaptak kölcsön. Eximbank egy 6,7 milliárd forintos hitelt adott Vajnának, aki maga 2,5 milliárdos önrészt vállalt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.