Bántja a magyar kormányt, ha Cameron migránsoknak nevezi az Angliába költöző magyarokat

A Financial Times írt arról, hogy David Cameron – aki kedvezőbb helyezetet szeretne kiharcolni az Egyesült Királyságnak, mint EU-tagnak – ma Magyarországra látogat, hogy egyeztessen Orbánnal (aki tegnap Lengyelországban gyúrt rá a tárgyalásra).

Cameron fogadja Orbánt a londoni miniszterelnöki rezidencia előtt 2013. október 9-én. (Fotó: Facundo Arrizabalaga / EPA / MTI)

A mai tárgyaláson a lap szerint „szemantikai zsonglőrködés” is várható, „miközben a brit vezető megpróbál hidakat építeni”.

Magyar tisztviselők Budapesten azt mondták, jobban szeretnék, ha Cameron nem használná az Egyesült Királyságban dolgozó magyarokra a „migráns” szót, inkább az „uniós állampolgár” vagy a „vendégmunkás” szavakat javasolják.

Merthogy a „migráns” szónak rossz jelentése van Magyarországon. (Annak a szónak, amit 2015 előtt alig használt valaki Magyarországon, aztán a kormány elindított egy több száz milliós kampányt illegálisbevándorlózva és népvándorlózva.)

A lap említi, hogy Orbán gyakran figyelmeztetett, hogy a bevándorlás növeli a bűnözés veszélyét, és hogy a magyar miniszterelnök szerint minden terrorista migráns. Orbán december 18-án Brüsszelben egy Cameronnal közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy fáj a szívünk, ha Nagy-Britanniában a magyarokat migránsoknak tekintik. (FT)