Irán betont öntött az aráki tenyésztőreaktorba

2016 január 12., kedd 7:23
83

Az iráni hatóságok kivették az Arák település közelében lévő tenyésztőreaktoruk magját, és betonnal töltötték fel a szerkezetet. Ezzel a reaktor hivatalosan is ártalmatlan, Irán pedig újabb lépést tett az atomprogramjának megszelídítéséről szóló 2015-ös nemzetközi megállapodás teljesítése felé.

Az aráki rektor úgynevezett tenyésztőreaktor volt, ami a működése során több nukleáris üzemanyagot állít elő, mint amennyit elhasznál, az ilyen reaktorokat főleg fegyvergyártásra használják, ezért is volt az iráni atommegállapodás egyik sarokpontja, hogy ezt a reaktort teljesen kikapcsolják és működésképtelenné teszik.

Hasszán Rohani elnök (AFP PHOTO/DON EMMERT)

Az aráki reaktor állapotát először a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzi, majd ha ők rendben találják, akkor az USA és szövetségesei megszüntetik az Iránnal szemben évtizedek óta fennálló szankciókat. Ezzel nemcsak a kereskedelmi korlátozások enyhülnek nagyot, de Irán újra hozzáfér majd nagyjából 100 milliárd dollárnyi, azaz több mint 29 ezer milliárd forintnyi saját befektetéséhez, amit a nemzetközi szankciók miatt fagyasztottak be a külföldi bankok.

Ez a pénz nagyjából annyi, mint Szlovákia éves GDP-je.

Hasszán Rohani hétfő beszédében a betonöntés után azt mondta, hogy napokon belül megszűnnek az Iránnal szembeni kegyetlen szankciók. A legtöbb elemző szerint a szankciók megszüntetése komoly felvirágzást hoz majd az így sem kicsi iráni gazdaságban.

Az EU és az USA illetékesei is osztoznak Rohani optimizmusában, a legtöbb bemondás szerint tényleg napokon belül vége lehet a szankcióknak.

Ez óriási eredmény lenne Rohani elnöknek, és jó eséllyel bebiztosítaná pozícióját a februárban esedékes iráni választásokon. (Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt