Mi állhatott Habony ibizai lebukása mögött?

POLITIKA
2016 január 12., 12:23
comments 201

Nagyon jól szórakoztam a Hibiza-ügy elejétől fogva, mert gyakorlatilag 5 perccel azután, hogy élesítettük a cikket arról, hogy a miniszterelnök tanácsadóját véletlenül lefilmezték a Heart nevű luxus-szórakozóhelyen, áradni kezdtek az összeesküvés-elméletek.

A legelső elméletek természetesen arra vonatkoztak, hogy nyilván nem lehetett véletlen, hogy Valakik ezt kiszivárogtatták, és pont nekem. 

"Na persze, nyilván úgy történt, hogy valaki tök véletlenül kiszúrta egy spanyol reklámvideó közepén, hogy szerepel rajta a Habony" 

Ezen persze jót mulattam, hiszen én egészen pontosan ismertem a kiszivárogtatás körülményeit. 

Az információt nem valami politikai pusmogótól kaptam, nem is anonim emailben vagy cseten, hanem egy sokat mulató, ám közben rém felelősségteljes munkát végző régi ismerősömtől-haveromtól, aki garantáltan nem akart bármilyen politikai erő vagy szereplő nevében megvezetni. Ezzel szemben másnaposan fetrengett egy délelőtt, és félig bénult állapotában összevissza netezgetett. Mivel pár hónappal korábban járt a Heartban, az összevissza kattintgatás közben odanézett a klub fb-oldalára, ahová nem sokkal előbb tettek ki egy friss önpromó-videót. Belekattintott. Ha nem másnapos, talán nem jut el a közepéig, így azonban addig bámulta a szép színes mozgóképet, míg nagy döbbenetére meg nem látta Habony Árpádot. Ekkor keresett meg engem, röhögve.

A szórakoztató összeesküvés-elméletek következő hulláma arra vonatkozott, hogy miért szerepel egyáltalán Habony a videón és hogy miért annyit szerepel, amennyit. Ezeket már nem tudtam olyan könnyen lesöpörni, mint az előzőeket, hiszen itt én is csak találgatni tudok. Először csak nevettem az egész felvetésen, aztán, amikor már többször újranéztem a videót, annyit el kellett ismernem, hogy Habony Árpád tényleg meglepően sokat szerepel a filmben. Addig oké, hogy minden ilyen jellegű alkotásban mutatnak közelieket véletlenszerűen kiválasztott mulatozó vendégekről, így abban önmagában semmi meglepő nincsen, hogy feltűnt az arca. De itt sokkal többről van szó, mint egyszerű feltűnésről. Hősünk több snitten is szerepel és túlzás nélkül mondhatni, hogy ő a promóvideó egyik főszereplője. Miközben, azon túl, hogy a magyar publikum szenvedélyes médiafogyasztó részének sokat jelent az arca, egy nem magyar nézőnek ő csak egy megkészültnek kinéző és szipogó, de alapvetően unalmasan viselkedő vendég a Heartból.

A videós elméletek végigvették Habony közsszájon forgó ellenfeleit, kezdve persze Lázár Jánossal - aki azt nyilatkozta, hogy az ibizai felvétel nem a kormánynak kínos, hanem annak, aki így viselkedik -, folytatva Kövér Lászlóval, mondván, hogy nyilván az ő kezük van a dologban. Na de hogyan? Bármekkora jani legyen is Lázár vagy bárki más Magyarországon, mekkora hatása lehet egy magyar helyi menőnek egy jól menő spanyol vendéglátóhely videósára? Odaszóltak a Heartba, hogy ma este érkezik egy fickó, akit sokat kéne venni, aztán bevágni a filmetekbe? Hát ez nem hangzik életszerűen.

De annyit el kell ismernem, hogy Habony ilyen bőséges szerepeltetése tényleg furcsa. Ugyanakkor minden összeesküvés nélkül is bőven történnek furcsa dolgok az életben, és az sem kizárt, hogy H. Á. arcéle mondjuk tudat alatti rokonszenvet váltott ki a videó vágójából, és öntudatlanul tette kvázi-főszereplővé. Tényleg nem kizárt, nem ironizálni próbáltam!

Nem hűtötte le a találgatásokat az sem, hogy Habony egészen rövid időn belül elérte, hogy a Heart vágja ki a pillanatok alatt híressé lett videóból. Pedig ehhez végképp nem kell összeesküdni, hiszen az érintettnek gondolom joga van kivetetni az arcát egy ilyen filmből, ha azt egyszer csak terhesnek találja, még akkor is, ha annak idején mondjuk bele is egyezett abba, hogy videózzanak a szórakozóhelyen.

A Hibiza-ügy mindenképpen jól beakadhatott Habony Árpádnak, hiszen a videó átvágatása után pár héttel a Heart helyreigazítást kért tőlünk és az Indextől. Már megint találgatok csak persze, de nem lennék meglepve, hogy ezt nem teljesen maguktól, hanem a magyar érintett hatására tették volna. Ismerve ugyanis Ibiza mint turistacélpont lényegét, vagyis azt, hogy mi miatt utazik oda évente annyi millió fiatal brit és más turista és költ sokat, nem tűnik életszerűnek, hogy egy ibizai szórakozóhelyet pont az háborítson fel olyan rettentő mélyen, hogy két név nélkül nyilatkozó forrás kokainos diszkónak állította be.

Ahogy újra végiggondolom ezt az egészet, még mindig arra hajlok, hogy ez a botrány - bár nyilván jól jött Habony fideszes ellenlábasainak is - igazából a véletlenek összjátéka révén pattant ki, a film pedig spontán lett ilyen, bár kétségtelen, hogy vannak benne valóban gyanús elemek.

Ha nem így lenne, akkor azt is el kéne hinnem, hogy a magyar politkai-gazdasági uralkodó osztály tagjai európai szintű játékosok. Ezt pedig még a Habonyról a kezét dörzsölgetve lejárató filmet rendelő Lázárnál is nehezebben tudom elképzelni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.