Az Eximbank sajnos nem árulhatja el, hogyan adnak hitelt Vajnának és Garancsinak

gazdaság
2016 január 13., 22:02
comments 75

Az Eximbank szerint működésüket a vonatkozó státusztörvény, illetve a hitelintézetekről szóló törvény határozza meg, ennek értelmében titoktartási kötelezettség terheli a céget, amely alól a közérdekű adatok nyilvánosságának megismerhetősége sem ad felmentést.

A bank ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Tóbiás József, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón közölte, közérdekű adatigényléssel fordul az Eximbankhoz, hogy megtudja, a pénzintézet milyen feltételekkel biztosít hitelt a TV2 és a Kopaszi-gát megvásárlásához.

Az Eximbank szerint a jogszabályok alapján nyújtanak exporthiteleket, továbbá állami támogatással adott versenyképességi hiteleket, olyan belföldi székhelyű gazdálkodó szervezeteknek is, amelyek exporttevékenységet még nem vagy csak beszállítóként végeznek.

Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-elnök a parlamentben
photo_camera Garancsi, Hernádi és Andy Vajna a Parlamentben 2014 májusában. (MTI Fotó: Beliczay László)

Csak emlékeztetőül: az Eximbank egy olyan állami bank, aminek elvileg az a célja, hogy a külföldi piacokra termelő cégeket segítse. Tavaly azonban lehetővé tették, hogy olyan projekteket is finanszírozzon – állami garanciával –, amelyeknek semmi köze a külkereskedelemhez.

A közlemény szerint az Eximbanknak piaci forrás bevonása mellett lehetősége van piaci árazással történő hitelkihelyezésre is.

Hozzátették, hogy azon ügylet finanszírozható, amely megfelel a jogszabályok által meghatározott pénzügyi, gazdasági és jogi feltételeknek. A banki döntéshozatalt azonban nem befolyásolja a hitelt kérelmező neve vagy az, hogy  pártoknak vagy gazdasági csoportoknak mi a véleménye. 

Közölték továbbá, hogy az Eximbank hitelintézetek részére nyújtott, exportcélú és versenyképesség javító célú hitelek refinanszírozására 2015-ben több mint 300 milliárd forintot folyósított, az állomány az év végén meghaladta az 500 milliárd forintot. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.