Az Eximbank sajnos nem árulhatja el, hogyan adnak hitelt Vajnának és Garancsinak

2016 január 13., szerda 22:02
75

Az Eximbank szerint működésüket a vonatkozó státusztörvény, illetve a hitelintézetekről szóló törvény határozza meg, ennek értelmében titoktartási kötelezettség terheli a céget, amely alól a közérdekű adatok nyilvánosságának megismerhetősége sem ad felmentést.

A bank ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Tóbiás József, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón közölte, közérdekű adatigényléssel fordul az Eximbankhoz, hogy megtudja, a pénzintézet milyen feltételekkel biztosít hitelt a TV2 és a Kopaszi-gát megvásárlásához.

Az Eximbank szerint a jogszabályok alapján nyújtanak exporthiteleket, továbbá állami támogatással adott versenyképességi hiteleket, olyan belföldi székhelyű gazdálkodó szervezeteknek is, amelyek exporttevékenységet még nem vagy csak beszállítóként végeznek.

Garancsi, Hernádi és Andy Vajna a Parlamentben 2014 májusában. (MTI Fotó: Beliczay László)

Csak emlékeztetőül: az Eximbank egy olyan állami bank, aminek elvileg az a célja, hogy a külföldi piacokra termelő cégeket segítse. Tavaly azonban lehetővé tették, hogy olyan projekteket is finanszírozzon – állami garanciával –, amelyeknek semmi köze a külkereskedelemhez.

A közlemény szerint az Eximbanknak piaci forrás bevonása mellett lehetősége van piaci árazással történő hitelkihelyezésre is.

Hozzátették, hogy azon ügylet finanszírozható, amely megfelel a jogszabályok által meghatározott pénzügyi, gazdasági és jogi feltételeknek. A banki döntéshozatalt azonban nem befolyásolja a hitelt kérelmező neve vagy az, hogy  pártoknak vagy gazdasági csoportoknak mi a véleménye. 

Közölték továbbá, hogy az Eximbank hitelintézetek részére nyújtott, exportcélú és versenyképesség javító célú hitelek refinanszírozására 2015-ben több mint 300 milliárd forintot folyósított, az állomány az év végén meghaladta az 500 milliárd forintot. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt