Az Eximbank sajnos nem árulhatja el, hogyan adnak hitelt Vajnának és Garancsinak

2016 január 13., szerda 21:02
75

Az Eximbank szerint működésüket a vonatkozó státusztörvény, illetve a hitelintézetekről szóló törvény határozza meg, ennek értelmében titoktartási kötelezettség terheli a céget, amely alól a közérdekű adatok nyilvánosságának megismerhetősége sem ad felmentést.

A bank ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Tóbiás József, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón közölte, közérdekű adatigényléssel fordul az Eximbankhoz, hogy megtudja, a pénzintézet milyen feltételekkel biztosít hitelt a TV2 és a Kopaszi-gát megvásárlásához.

Az Eximbank szerint a jogszabályok alapján nyújtanak exporthiteleket, továbbá állami támogatással adott versenyképességi hiteleket, olyan belföldi székhelyű gazdálkodó szervezeteknek is, amelyek exporttevékenységet még nem vagy csak beszállítóként végeznek.

Garancsi, Hernádi és Andy Vajna a Parlamentben 2014 májusában. (MTI Fotó: Beliczay László)

Csak emlékeztetőül: az Eximbank egy olyan állami bank, aminek elvileg az a célja, hogy a külföldi piacokra termelő cégeket segítse. Tavaly azonban lehetővé tették, hogy olyan projekteket is finanszírozzon – állami garanciával –, amelyeknek semmi köze a külkereskedelemhez.

A közlemény szerint az Eximbanknak piaci forrás bevonása mellett lehetősége van piaci árazással történő hitelkihelyezésre is.

Hozzátették, hogy azon ügylet finanszírozható, amely megfelel a jogszabályok által meghatározott pénzügyi, gazdasági és jogi feltételeknek. A banki döntéshozatalt azonban nem befolyásolja a hitelt kérelmező neve vagy az, hogy  pártoknak vagy gazdasági csoportoknak mi a véleménye. 

Közölték továbbá, hogy az Eximbank hitelintézetek részére nyújtott, exportcélú és versenyképesség javító célú hitelek refinanszírozására 2015-ben több mint 300 milliárd forintot folyósított, az állomány az év végén meghaladta az 500 milliárd forintot. (via MTI)