A Fideszben tényleg azt tervezgetik, hogy valamilyen katonai kiképzést kapjanak a fiatalok

hadsereg
2016 január 16., 22:33
comments 1847

"Olyan rendszert vezessünk be, amikor a fiatalok, ha nem is sorkatonák, de valamiféle katonai kiképzést kaphatnak és ennek kapcsán, hogyha a nemzetvédelem megkívánja, igénybe lehet őket venni"

- nyilatkozta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az RTL Híradónak.

Azután kérdezték meg Kósát, hogy Kövér László házelnök az Új Néplapnak azt nyilatkozta, hogy katasztrofális döntés volt a kötelező katonai szolgálatot megszüntetése Magyarországon. Kövér szerint európai összefogással vissza kellene állítani mindenhol a kötelező katonai kiképzést. Mert ha például csak Magyarországon hoznák vissza a sorkatonaságot, akkor "az erősítené a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását azokba az országokba, ahol ezt még nem tennék meg."

Kövér szerint Európa és Magyarország azzal is erősebbé válna, ha visszaállítanák a rendszert. 

"A terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt egyáltalán nem kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben sor kerül a sorkötelezettség visszaállítására"

- vélte Kövér. 

Erre mondta Kósa azt az RTL-nek, hogy "a jövő zenéje, hogy a terrorizmus miatti Alaptörvény módosításkor visszaállítják-e a kötelező sorkatonaságot". 

A Fidesz frakcióvezetője szerint a hadkötelezettség visszaállítása mindenképp az elvi lehetőségek között van, ő maga azonban szívesebben támogatná amerikai mintára a Nemzeti Gárda vagy a Nemzetőrség rendszerét. Ami viszont önkéntes. 

Majd mondta Kósa azt a mondatot, amivel a cikk kezdődik, és amiben valamiféle kiképzésről van szó, ami felkészíti a fiatalokat nemzetvédelmi feladatokra. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.