Oroszországban már a nyugdíjakat sem tudják kifizetni

2016 január 15., péntek 23:07
347

A Financial Times beszámolója szerint hiába várta a pénzükre az orosz nyugdíjasok Novoszibirszkben, a postán a legtöbbjükkel azt közölték, hogy nem fizetnek nekik, mert januárra nem kapták meg az átutalást.

Tavaly Oroszország több régiójában is fel kellett függeszteni az állami juttatások kifizetését és a közalkalmazottak bérének inflációhoz igazított növelését, mivel az olaj és a többi nyersanyag árának zuhanása miatt az orosz költségvetés kezd kifogyni a pénzből.

Az orosz pénzügyminisztérium pénteken gyűjtötte be az állami szervek ötleteit arról, hogy mivel lehetne elérni a 2016-os költségvetés 10 százalékos csökkentését. Az orosz kormány akkor döntött a megszorításról, amikor még 37 dollár volt a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára. De az irányadó olajár azóta is mélyrepülésben van, hétfőn már csak 30,43 dollárt adtak érte, és bár keddre 31 dollár fölé emelkedett az árfolyam, még így is történelmi mélypontja közelében van.

Az orosz gazdaság tavaly 3,7 százalékkal esett vissza. Az átlagkeresetek majdnem 10 százalékkal csökkentek, a reálbérek pedig 5 százalékkal zsugorodtak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt