Magyarországon alig elérhető valami a Netflix kínálatából

netflix
2016 január 18., 17:13

A Netflix előfizetői országonként egyáltalán nem ugyanazt kapják a pénzükért, pedig nagyságrendileg ugyanannyit fizetnek a szolgáltatásért.

A finder.com összesítette, hogy az amerikai sorozatos és filmes kínálatnak más országokban mekkora részét lehet elérni.

Ez azért érdekes, mert a Netflix január 6-án indult el egyszerre az Egyesült Államokon kívül száznál is több országban, köztük Magyarországon is, és rögtön érezhető volt, hogy szűkösebb a felhozatal, mint Amerikában. Olyan sikersorozatok hiányoztak, mint például a House of Cards.

Az összesítésből kiderül, hogy Magyarország nagyon rosszul áll, a 184 országból 122. helyen vagyunk, nálunk a tévés műsorok 14,7 százaléka, a mozifilmek 11,9 százaléka érhető el az amerikai választékhoz képest.

Itthon 171 sorozat és 548 film nézhető jelenleg havi 2500-3700 forintért, az Egyesült Államokban kb. ugyanennyi pénzért 1157 sorozat és 4593 film között lehet válogatni.

A különbség egyik oka jogi, a Netflixnek olcsóbb egy film jogait csak az Egyesült Államokra megvásárolni, mint az egész világra. Ma az a fontos piac nekik, és a 10 milliós Magyarország később sem fog versenyezni, itt mindig lesz hátrányunk.

A szolgáltatás szempontjából is van értelme, hogy induláskor nem tesznek mindent elérhetővé, így havonta, kéthavonta lehet majd a bővülés érzetét kelteni, még ha soha nem is érjük utol az Egyesült Államokat.

A korlátozott választékra egyébként sokáig a VPN és más hasonló szolgáltatások jelentettek megoldást. Ezeknek a segítségével a Netflix rendszere mondjuk egy magyar vagy a cseh felhasználóról is azt látta, hogy Amerikából netezik, és ezért minden sorozatot és filmet felkínált neki. A céget sokáig nem zavarta az ilyen ügyeskedés, egész iparág épült arra, hogy olyan országokból is elérhető legyen a Netflix, ahol egyébként még hivatalosan nem is vezették be. A múlt héten viszont, a nemzetközi indulás után pár nappal már arról beszélt a cég egyik vezetője, hogy korlátozni fogják az ilyen trükközést.

A Netflix másik nagy hátránya itthon, hogy nincs magyar nyelvű szinkron és felirat sem, bár azt egy külső program segítségével azért meg lehet oldani.

Egyébként az összes szomszédos országban nagyobb a Netflix választéka, mint itthon, viszont mögöttünk vannak az oroszok, Izrael és Marokkó, ahol például az amerikai választék 3 százaléka érhető el. (via)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.