Oroszország a vesztes és lecsúszó országok között találta magát, mondta ki az orosz főbankár

"Be kell ismernünk őszintén, hogy vereséget szenvedtünk gazdasági riválisainkkal szemben"

– mondta egy hétvégi gazdasági fórumon Herman Gref, a legnagyobb orosz bank, a Szberbank vezérigazgatója, aki egyben Vlagyimir Putyin gazdasági minisztere is volt 2000 és 2007 között.

Herman Gref, a Szberbank vezérigazgatója a 2016-os Gajdar Fórumon. (Mikhail Voskresenskiy/Sputnik)

Az orosz főbankár szerint Oroszország képtelen volt arra, hogy alkalmazkodjon az utóbbi évek gazdasági és technológiai kihívásaihoz.

"A vesztes, lecsúszó országok között találtuk magunkat"

– mondta Gref, aki szerint a közeljövőben elképesztő távolságba fognak kerülni a fejlett országokhoz képest. A bankár szerint az olajkorszaknak vége, és Oroszország azt kockáztatja, hogy techonlógiai alávetettségbe kerül. Ezért radikálisan át kellene alakítani az állami intézményrendszert és az oktatást, hogy ne nőjön tovább a technológiai szakadék Oroszország és a nyugati országok között, mondta Gref, aki szerint az elvándorlás is aggasztó méreteket öltött.

Putyinék egyébként reagáltak a most már bőven 30 dollár alatti olajárakra: tíz százalékkal (!) visszavágták az idei költségvetést, ami egyelőre nehezen felmérhető, de nagyon komoly recessziós következményekkel fog járni – miközben Oroszországban már öt negyedév óta folyamatosan csökken a GDP.

(Moscow Times)