Vélhetően nem lesz határidőre megegyezés az EU és az amerikai techcégek között

A Politico információi szerint egyáltalán nem valószínű, hogy sikerülne megállapodásra jutni az uniós és az amerikai feleknek a biztonságos kikötő-egyezményről a január végi határidő előtt. 

Az Egyesült Államokban lényegesen mások az adatvédelmi szabályok, mint az EU tagállamaiban, ezzel kéne most kezdeni valamit.

Tavaly októberben az Európai Unió Bírósága érvénytelenítette az EU és az USA közötti adattovábbítási megállapodást, a Biztonságos kikötőt. Ezzel egy tizenötéves rendszer szűnt meg. Az ítéletet egy osztrák joghallgató, Maximilian Schrems panasza után hozta meg a bíróság. A férfi azt kifogásolta, hogy a Facebook az európai felhasználóinak adatait továbbítja a vállalat amerikai szervereire. 

Akkor világos lett, hogy új adattovábbítási megállapodás kell, ennek összehangolására pedig 2016. január 31-e lett a határidő. Ha addig nincs megállapodás, az EU tagállamainak adatvédelmi hatóságai februártól felléphetnek az illegálisnak minősített adattovábbítás ellen. 

A tárgyalások pontos menetéről keveset tudni, de azt több forrás is megerősítette a Politco-nak, hogy nem látszik megoldás a horizonton. Volt ugyan, aki szerint az utolsó pillanatban még beeshet egy megállapodás, de a többi forrás jóval pesszimistább volt. 

A tárgyalások lassú előrefolyása miatt aggódnak az amerikai cégek is, az őket tömörítő ernyőszervezet, a Computer and Communications Industry Association európai vezetője, Christian Borgggreen szerint ha nem sikerül megállapodásra jutni, több ezer európai és amerikai vállalat kerülhet vállalhatatlan helyzetbe, és ez nagyon komoly veszteséget okozhat a transzatlanti kereskedelemben. 

Az Egyesült Államok állítólag próbálja elkerülni, hogy ne legyen megállapodás, egy törvénytervezetet is bemutattak, melyre a a szenátus illetékes bizottságában még vár egy szavazás, de ami lehetővé tenné az EU állampolgárainak, hogy panasszal éljenek a jogszerűtlen adatkezelés ellen amerikai bíróságokon is. 

Ez egy kritikus pont az Európai Bizottság számára, mert az EU illetékesei épp azt kifogásolták a leginkább, hogy az uniós állampolgároknak nincs megfelelő jogorvoslatai lehetőségük. 

Ugyanakkor washingtoni források szerint nem biztos, hogy megvan a megfelelő bizottsági támogatása a javaslatnak, amiről január 21-én szavaznak majd. Ha pedig mégis elfogadnák, bevezetése biztos nem történne meg hetek alatt. (Politico)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.