A brit állam szerint Vlagyimir Putyin személyesen öletett meg egy embert

külföld
2016 január 21., 10:02
comments 346

Csütörtökön Londonban nyilvánosságra hozták azt a jelentést, amely Alekszandr Litvinyenko rejtélyes 2006-os halálának körülményeit vizsgálta.

Egy évvel ezelőtti cikkünkben azt írtuk, a Litvinyenko meggyilkolásával kapcsolatban már csak azt kell kimondani, hogy

Oroszország maffiaállam, Putyin pedig maffiafőnök.

Az angolok pedig most ezt mondták ki, aminek beláthatatlan diplomáciai következményei lehetnek.

Azt már a 2006-os londoni gyilkosság utáni nyomozás is kiderítette, hogy Litvinyenkót két másik orosz, Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun mérgezték meg polónium 210-es izotóppal, egy rendkívül mérgező radioaktív kémiai elemmel.

Litvinyenko korábban dolgozott az FSB-nek, a KGB-utód orosz titkosszolgálati szervnek, ám onnét távoznia kellett, és valószínűleg az angol MI6 informátoraként is működött. Két gyilkosa ezer szálon kötődött az FSB-hez, így az sem lehetett igazán kérdés, hogy a nagyon nehezen beszerezhető polóniummal az orosz titkosszolgálat mérgezte meg Litvinyenkót.

Az angol jelentés azonban ennél most jóval tovább ment, és leszögezte, hogy a gyilkosságot Nyikolaj Patrusev, az FSB akkori vezetője mellett "valószínűleg" Putyin elnök is engedélyezte. 

(Guardian / Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt