Luxushotellé alakítják a hírhedt montenegrói koncentrációs tábort

AFP PHOTO / SALT AND WATER

Mamula aprócska sziget a Kotori-öbölben a montenegrói tengerparton. Az alig kétszáz méter átmérőjű sziget éke egy 19. századi erőd, de nem látványosságként vált ismerté, hanem azért, mert

a II. világháború idején a Crna Gorát megszálló olasz hadsereg koncentrációs tábort működtetett itt.

A sziget hírhedt volt Jugoszláviában, részben az 1959-ben forgatott Mamula tábor című filmnek köszönhetően. Az olasz megszállás idején 2300 embert börtönöztek be itt, közülük 130-at gyilkoltak meg vagy éheztettek halálra.

Most viszont teljesen átalakulhat a sziget. A montenegrói kormány megadta az engedélyt a svájci-egyiptomi ingatlanfejlesztő cégnek, a szigetet 48 évre négyzetméterenként 1,64 dollárért bérbe vevő Orascomnak, hogy

luxusszállodává alakítsa az egykori koncentrációs tábort.

Lesz itt minden nyitott medencétől napozóteraszon át jachtkikötőig.

A montenegrói turizmusfejlesztési igazgatóság vezetője, Olivera Brajović azzal indokolta a döntést, hogy két választásuk volt csak: vagy hagyják végleg lepusztulni a romos erődöt, vagy találnak egy befektetőt, aki hajlandó helyrehozni azt, hogy a jövőben látogatható legyen.

A terv eléggé felháborította az egykor itt bebörtönzöttek rokonait. "Hogy egy, a szórakozásnak szentelt luxushotelt építsenek ott, ahol annyi ember halt meg és szenvedett, égbekiáltó példája annak, hogy mennyire nem veszik komolyan a történelmet" - nyilaktozta az AFP-nek Olivera Doklestić, akinek a nagyapja, az apja és a nagybátyja is itt raboskodott. "A világon nincs más koncentrációs tábor, amit szállodává alakítottak volna" - mondta.

A kormány erre azzal felelt, hogy nem felejtik a történelmet, a luxushotelben a tervek szerint lesz "egy emlékszoba vagy múzeum". (Via CNN)