Moszkva szerint sajnálatosan átpolitizált jelentés született Litvinyenko haláláról

külföld
2016 január 21., 16:52
comments 132

Csütörtök reggel Londonban hozták nyilvánosságra azt a brit jelentést, amiben Alekszandr Litvinyenko rejtélyes 2006-os halálának körülményeivel foglalkozó vizsgálat eredményeit mutatták be 

Azt már a 2006-os londoni gyilkosság utáni nyomozás is kiderítette, hogy Litvinyenkót két másik orosz, Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun mérgezték meg polónium 210-es izotóppal, egy rendkívül mérgező radioaktív kémiai elemmel. A brit jelentés szerint az orosz titkosszolgálat, "valószínűleg" Vlagyimir Putyin engedélyével. 

Ahogy az várható volt, Moszkva felháborodva fogadta a jelentést. A külügyminisztérium szerint a jelentést átpolitizálták, és sajnálják, hogy egy tisztán csak bűnügyi ügyet beárnyékolt a két ország közötti általános közhangulat. 

Putyin szóvivője, Dmitry Preskov arról beszélt, hogy Moszkva hivatalosan majd diplomáciai csatornákon keresztül fog reagálni. 

David Cameron arról beszélt, hogy Szíria ügye miatt muszáj valamiféle kapcsolatban maradniuk az oroszokkal, de ezt majd tiszta szemekkel és nagyon hideg szívvel fogják megtenni. A belügyminiszter, Theresa May pedig otromba és elfogadhatatlan tettnek nevezte a gyilkosságot, ami a nemzetközi jogot is megsértette. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt