Az amerikaiak pont akkor fizettek 1,7 milliárd dollárt Iránnak, amikor Irán elengedett három amerikait

külföld
2016 január 24., 10:15
comments 14

Pont akkor utalt át az amerikai pénzügyminisztérium 1,7 milliárd dollárt Iránnak, amikor Irán szabadon engedett három, amerikai-iráni kettős állampolgárságú foglyot. A különös egybeesés azt a gyanút kelti, hogy az Egyesült Államok kormánya váltságdíjat fizetett a foglyokért, amit csak erősít, hogy az iráni kormány ezt is sugallja.

Az amerikai illetékesek szerint viszont csak véletlenszerű egybeesésről van szó. A múlt szombat elég sűrű nap volt az amerikai-iráni diplomáciában, az amerikai foglyok szabadon engedése mellett aznap élesedett az amerikai-iráni atomalku is, melynek részeként az Egyesült Államok feloldotta az Iránra az atomprogramja miatt kirótt szankciókat. Az 1,7 milliárd dollárso átutalás az amerikaiak szerint mindkét dologtól független volt, csak véletlenül pont aznap zárult le egy már 37 éve húzódó ügy is.

Ez a történet még az iszlám forradalom előtt kezdődött, még az 1979-ben megbuktatott sah vásárolt fegyvereket az amerikaiaktól. A pénzt még a forradalom előtt elutalta a fegyverekért, az amerikaiak viszont a forradalom miatt már nem teljesítették a rendelést.

Az ügy már a hágai nemzetközi bíróságon volt, amikor a két ország peren kívül megegyezett. Az amerikai kormány épp ezért azzal érvel, hogy az 1,7 milliárd dolláros kártérítéssel tulajdonképpen spóroltak, mert a döntőbíróság biztosan ellenük ítélt volna, úgy pedig milliárdokkal többet kellett volna visszafizetniük. (Via The Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt