Lázár háttérintézményeket legyilkoló terve hatezer fővel csökkentheti az állami bürokráciát

Az első hírek még arról szóltak, hogy ötvenezer embert érinthet az a terv, amit Lázár János jelentette be a minisztériumi háttérintézmények leépítéséről, illetve beolvasztásáról. Erről szó sincs, az Index megszerezte az előterjesztést.

Lázár 73 háttérintézményt vetetett fel a listára, de azt ő sem gondolta komolyan, hogy ennyi meg is szűnik, csak erős alkupozícióval akarta indítani a beinduló lobbizás miatti tárgyalásokat. 

A tiltakozások be is indultak, miniszterek is fúrják a tervet, de február 10-én a kormány már tárgyalja Lázár tervét. 

A bürokráciacsökkentő csomag előterjesztéséből az derül, hogy az átalakításban érintett háttérintézményeknél húsz százalékos létszámleépítés lesz idén, akik ezt megússzák, azoknak jövőre kell minden tizedik embert elküldeni. Ez nagyjából hatezer embert érinthet. 

Olcsóbbnak valószínáleg olcsóbb lesz a rendszer, bár eleinte még többletköltséget is okozhat, hogy Lázárék akár magasabb végkielégítést is adnának az elküldötteknek, ha vállalnák, hogy jó pár évig nem térnek vissza a közigazgatásba, nehogy máshol visszaszivárogjanak.  

Hogy hatékonyabb lesz-e, az korántsem biztos. és akár az ügyintézés is hosszadalmasabb lehet

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.