Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetnek két török újságírót

A Cumhuriyet főszerkesztőjét, Can Dundart és az ankarai képviselőjét, Erdem Gult azzal vádolták meg az illiberális demokráciában, hogy amerikai érdekeknek megfelelően akarták lejáratni a török kormányt. Pontosabban kémkedéssel, a kormány megdöntésének kísérletével és a terrorizmus támogatásával.

Johannes Hahn bővítési és szomszédságpolitikai EU-s biztos és a Human Rights Watch is sokkolónak, és a szólás- és sajtószabadság elleni támadásnak nevezte a pert.

Az ügy abból lett, hogy a Cumhuriyet májusban közölt egy videót, amin a lap szerint a rendőrség a török titkosszolgálatnak a szíriai határ közelében, a szíriai törökök felé tartó teherautóiban fegyvereket talált.

A török állampolgárokat gyakran, ezer örömmel feljelentő elnök, Recep Tayyip Erdogan ezen úgy felhúzta magát, hogy pert indított, és újságíróknak azt mondta, a lap munkatársai súlyos árat fognak fizetni, amiért államtitkot sértettek a videó közlésével. (BBC)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.