Autista majmot hoztak létre kínai tudósok

tudomány
2016 január 28., 20:23
comments 146

Kínai tudósok egy csoportja az emberi autizmus-gént ültetett bele majmokba, mert szerintük így érhető el tudományos áttörés az autizmus kezelésében. A sanghaji tudományos akadémia tudósai szerint ugyanis a korábbi kísérleteik az autizmus-gén és patkányok, illetve egerek társításával nem adott megbízható eredményeket.

photo_camera A kép csak illusztráció, az Ikeás Majom valószínűleg nem volt autista.

A tanulmányt a Nature nevű tekintélyes szaklapban tették közzé, és többek között úgy találták, hogy a nyolc makákó, akikbe a MEPS2 nevű gént ültették, kevesebb interakciót folytattak társaikkal, és több önismétlő cselekvést végeztek. A tudósok most azt vizsgálják, hogyan tudják meggyógyítani őket, de eddig nem jártak sikerrel.

Több majom viszont nagyon beteg lett, őket megölték a kínai tudósok. Ez kiváltotta az állatvédők haragját, a Cruelty Free International szerint egyébként sincs értelme majmokon kísérletezni, mivel túl nagyok a különbségek a majmok és az emberek agya között.

(Telegraph, Nature)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.