Sehol sem vagyunk nyelvtanulásban az EU többi országától

oktatás
2016 február 01., 15:46
comments 309

Miközben a magyar állam retteg, hogy el akarják tőlünk venni a nyelvünket, az adatok szerint a helyzet az, hogy csak mi nem akarjuk megtanulni másokét.

Az Eurostatnak a középiskolások körében végzett 2014-es felmérése alapján ugyanis Magyarország nyelvtanulásban elmarad a többi uniós országtól.

Ezt az Európai Bizottság az Európai Unió statisztikai hivatalának hétfőn közzétett elemzéséről mondta.

Az Eurostat kutatása szerint a 11-14 éves középiskolások alig 6,3 százaléka tanul 2 vagy több idegen nyelvet Magyarországon. Amíg ez az arány a környező országok közül Ausztriában mindössze 9,5 százalék, addig Romániában 95,6 százalék, Olaszországban 98,4 százalék, Észtországban 96,3 százalék volt 2014-ben.

A listát Luxemburg vezeti, ahol a középiskolás diákok 100 százaléka tanul 2, vagy annál több idegen nyelvet.

Az elemzésből kiderül, hogy a legnépszerűbb idegen nyelv az angol, amit minden uniós tagországban a legtöbben választanak, ezt a francia, majd a német, a spanyol, az orosz és az olasz követi.

Az elemzés szerint Magyarországon a 11-14 éves középiskolások 90,2 százaléka tanul egy idegen nyelvet. Az uniós statisztika szerint a magyar diákok leginkább az angolt, vagy a németet választják nyelvtanulás céljából. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.