Vác kerülhet az USA célkeresztjébe

POLITIKA
2016 február 10., 12:44

Az Index megszerzett egy jegyzőkönyvet, ami alapján a váci önkormányzatnál arra készülnek, hogy városukban állítsák fel Hóman Bálint szobrát.

A történész - politikus Hóman a magyar történelem erősen vitatott személyisége. Részt vett a zsidótörvények megalkotásában és tagja maradt a nyilas hatalomátvétel után is a parlamentnek. Történészi munkásságát azonban sokan elismerik.

Hóman szobrát az igazságügyminisztérium anyagi támogatásával tervezték Székesfehérváron felállítani, azonban a város a tiltakozások hatására elállt a tervtől. Barack Obama amerikai elnök azt mondta, hogy az USA kormánya akadályozta meg a szobor felépítését. Orbán Viktor szóvivője visszaüzent, hogy nem így volt. 

Akár Barack Obama, akár Havasi Bertalan mond igazat, a lényeg, hogy a szobor elkészült, de nem épült fel. Hamarosan azonban Vácra kerülhet, a tárgyalások már elindultak, és ha másképpen nem megy, akkor nem köztéren, hanem magánterülketen rakják ki a szobrot. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.