Az IKEA 1 milliárd eurónyi adót nem fizetett be Európában

gazdaság
2016 február 12., 18:31
comments 90

Európai parlamenti képviselők szerint a svéd IKEA bútoráruház az elmúlt hat évben olyan adóelkerülő-rendszert állított fel, amivel 1 milliárd eurónyi adó befizetését úszta meg. A képviselők uniós vizsgálatot sürgetnek, szerintük ugyanis az IKEA adóelkerülő gyakorlatát olyan mértékben segítette a három Benelux állam, hogy az akár tiltott állami támogatás gyanúját is felvetheti. A képviselők szerint az IKEA speciális, részben alapítványi tulajdonosi struktúrája eleve azért lett ilyen, hogy több százmilliónyi eurót tudjon a cégcsoport európai adóparadicsomokon átfolyatni.

Az erről szóló jelentést a Zöldek és az Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportja tárta az Európai Parlament elé.

Ezzel az IKEA lett azon kevés európai cég egyike, amit a közelmúltban adóelkerüléssel vádoltak meg az Európai Parlamentben. A legtöbb ilyen vád amerikai multik ellen irányult eddig.

Az IKEA kommunikációs osztálya a ikea kérdéseire sem kommentálta az ügyet, azt mondták, nem tudnak véleményt mondani egy olyan jelentésről, amit még nem is láttak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.