Balog Zoltán levele cáfolja a fideszes állítást, hogy béremelésért tüntetnek a tanárok

2016 február 15., hétfő 11:27
72

Eljutott hozzánk az a levél, amit az iskolaigazgatóknak küldött ki az Emmi, összegezve benne a közelmúltban lezajlott köznevelési konzultációk eredményeit.

Az elmúlt hetekben a minisztérium, látva a pedagógusok növekvő elégedetlenségét, országszerte hívott össze ilyen egyeztető fórumokat, amiken a tantestületek mellett a Klik delegáltjai is részt vettek. Ezek az egyeztetések nem mentek túl gördülékenyen, egy fórumra mi is bejutottunk, ott azt tapasztaltuk, hogy a tanárok inkább csak kinevették a Klik képviselőjét

Abból a szempontból viszont mindenképp hasznosak voltak ezek a fórumok, hogy számszerűsítve, csoportosítva sikerült összegyűjteni a tanárok panaszait. Ezeket küldték most ki az intézményvezetőknek. 

És ezek a számok legélesebben épp a kormány kommunikációját cáfolják. Az elmúlt napokban Lázár Jánostól kezdve a megszólaló fideszes politikusokig és a kormánypárti sajtóig a leggyakrabban felmerülő ellenérv a tanártüntetések létjogosultságával szemben épp az volt,, hogy a pedagógusok megint csak béremelést akarnak. Azt pedig nem rég kaptak, és méltatlan lenne más társadalmi csoportokkal szemben, ha most ismét az ő fizetésüket emelnék meg. 

Ehhez képest már a szombati tüntetésen is az látszott, hogy a tanárokat elsősorban a Klik okozta káosz és az ellehetetlenülő iskolai működés zavarja, és ezt erősítette most meg a minisztérium levele is. 

Ebből az derül ki, hogy 198 tankerületből 2207 intézmény részéről összesen 4538 véleményt és kritikát kaptak a köznevelési rendszer működésével kapcsolatban, és ezek között az alábbiak voltak a leggyakrabban megfogalmazott problémák:

  • a tanulói óraszám és tananyag (194 említés)
  • pedagógusok óraszámának csökkentése (188 említés)
  • az intézmények önálló gazdálkodási joga (176 említés)
  • a pedagógusminősítési rendszer hibái (175 említés)
  • az oktató és nevelő munkához szükséges mindennapi eszközök és anyagok nem megfelelő biztosítása (175 említés)

A tanári jövedelmek kérdéséről nincs szó a levélben. 

A Balog Zoltán által szignált levélben ezután összefoglalják az első közoktatási kerekasztallal kapcsolatos tudnivalókat, majd a levél kitér arra is, miket kell még ebben a tanévben rendezni: ide tartozik a Klik költségvetésének átalakítása, a közbeszerzések folyamatának módosítása, a jövedelemelmaradások rendezése, a nyugdíjas kort elérők foglalkoztatása az adott tanév végéig és a tanfelügyeleti, önértékelési folyamatok egyszerűsítése. 

2016. szeptember elsejéig pedig átalakítják a Klik működését, újraszabályozzák a hatásköröket és rendezik a foglalkoztatási kérdéseket. 

2017-es tanév kezdetére is vannak ígéretek: e szerint addigra felülvizsgálják majd az előmeneteli rendszert, csökkentik az adminisztrációt, átalakítják az Oktatási Hivatalt, áttekintik a nem oktatói dolgozók jövedelmét, átszabják a továbbképzési rendszert és áttekintik a kerettanterveket, hogy csökkenhessen a diákok terhelése. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt