Időseket, nőket és gyerekeket vertek a Lőrinci Sportcsarnokban

sport
2016 február 15., 09:51
comments 105

Kubatov Gábort nem lehet szidni, kézilabdameccsen pedig a rendezők segítségül hívnak pofozkodó kopaszokat, akik vendégszurkolókat vernek. Sportnagyhatalom hétvégéje.

Békéscsabán, focimeccsen szombaton abból volt a gond, hogy a hazai szurkolók szidni kezdték az FTC elnökét, Kubatov Gábort, mire a ferencvárosiak egyik biztonsági embere átment hozzájuk, dulakodás lett a vége, aztán kiürítették a szektort.

A történtekről a békéscsabaiak biztonsági szolgálatának vezetője, Haba László azt mondta a Nemzeti Sportnak, hogy tényleg szidták a szurkolók Kubatovot, viszont szerinte "szólásszabadság van, a száját senkinek nem lehet befogni", ezért nem is léptek fel ezekkel a szurkolókkal szemben. A balhé szerinte abból lett, hogy a Fradi biztonsági szolgálatának a tagja átment a hazai szurkolókhoz. "Nem értem, mit keresett ott" – mondta Haba.

Sokkal csúnyább véget ért a PLER–Komló kézilabdameccs pénteken. A fővárosi csapat csarnokában a meccs végén egyszerűen összeverték a vendégszurkolókat.

A vendégszurkolók a Bama.hu-nak úgy mesélték el a történet, hogy kb. hatvanan utaztak el a meccsre Baranyából. Nyolc sárga mellényes vigyázott rájuk, a komlóiak szerint sem volt könnyű dolguk.

"Az első félidőben néhány bírói ítélet miatt megindultunk előre, ilyenkor nem szép szóval kértek minket, hogy menjünk hátrébb. Volt egy-két ittas srác köztünk, őket a második félidőre már nem engedték be, ami rendben is van, miként azt is elítéltük, hogy egyikünk bedobott a pályára egy söröspoharat. Ha akkor odajönnek a szekusok, és kiemelik, semmi gond nem lett volna, hiszen vállalta a tettét, s ment volna tovább a szurkolás" - nyilatkozta Szolnoki Richárd.

Valahol itt romlott el végleg a viszony a szurkolók és a biztonságiak között. A főrendező állítólag így kért segítséget telefonon:

„Itt van harminc–negyven vidéki suttyó, el kéne rendezni a sorsukat”.

Az elrendezés abból állt, hogy kigyúrt, kopasz verőlegények jelentek meg, akik nem engedték távozni a komlói drukkereket, hanema vészkijárat felé terelték őket, ahol aztán válogatás nélkül ütöttek időseket, nőket, gyerekeket.

"Beszorítottak minket egy szűk helyre, s ütöttek mindenkit, akit értek. Huszonnyolc éve járok sporteseményekre, ilyen alattomos módszerrel még sehol sem találkoztam. A nők sikítva menekültek, volt, akinek az álla repedt fel, mások egy szép tiplit kaptak. A történtek után húsz percig vártunk rendőrségi intézkedésre, de nem történt semmi" – mondta Szolnoki Richárd. A komlói szurkolók úgy tudják, hogy a meccset a Fradi Security biztosította. (A PLER és a Fradi kézilabdacsapata korábban fuzionált, aztán szétváltak.)

A komlói klub vezetése jelezte, hogy a szövetséghez fordul, mert példátlan, hogy "ártatlan szülőket, szurkoló hölgyeket, urakat a szakosztály képviselőit bántalmaztak magukat hazai csapat rendezőinek tartó emberek".

A hazai klub viszont olyan közleményt adott ki, amiből akár azt is le lehet szűrni, hogy ha nem megfelelő stílusban szurkolsz, akkor ez a következménye.

"A PLER-Budapest csapata és vezetősége élesen elhatárolódik minden nemű - verbális és fizikai - erőszaktól, mind a pályán, mind azon kívül. Klubunk szurkolóit zömében családok és barátok teszik ki, rengeteg gyerek és fiatal sportoló telíti meg a lelátónkat minden hazai mérkőzésen. Éppen ezért tisztelettel megkérjük minden ellenfelünk szurkolótáborát, tartsa ezt szem előtt, mikor hozzánk "vendégségbe" érkezik, s viselkedésével olyan példát mutasson, amellyel saját gyermekeit, utánpótlását is megilletné."

A klub azt is írja, hogy mélyen elítélik a gyűlöletre vagy fizikai erőszakra buzdító verbális kommunikációt is, csakúgy, mint az egymás és sportolóink testi épségét veszélyeztető megnyilvánulásokat.

Amúgy pedig sajnálattal értesültek arról, hogy a komlói szimpatizánsok a mérkőzés lefújását követően őket ért erőszakos incidensről számoltak be, melynek kivizsgálását természetesen azonnal, még a helyszínen megkezdték.

Aztán megköszönik a saját szurkolótáboruknak, hpgy ezúttal is rendkívül tisztességesen buzdították a csapatot, és hitet tesznek amellett, hogy az erőszak és a gyűlöletkeltés nem méltó a kézilabda sportág értékrendjéhez.

Címlapkép: PLER/Facebook

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.