Megúszta az ukrán kormány

2016 február 16., kedd 21:25
33

Nem kapott elegendő szavazatot az ukrán parlamentben kedden az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kormánya elleni bizalmatlansági indítvány. Az előterjesztést csak 194 képviselő támogatta, pedig a kormány menesztéséhez legalább 226 szavazatra lett volna szükség a 450 fős törvényhozásban.

A szavazáskor 236 képviselő tartózkodott az ülésteremben, közülük ketten utasították el a bizalmatlansági indítványt, 12-en tartózkodtak, 28-an pedig nem szavaztak.

Az ukrán alkotmány értelmében egy ülésszakon belül csak egyszer lehet a kormánnyal szembeni bizalmatlanságról szavazni a parlamentben, eszerint őszig már nem tűzhető újra napirendre ilyen tartalmú indítvány.   

Néhány perccel ezt megelőzően viszont a törvényhozás 247 szavazattal elfogadta azt a határozatot, amelyben elégedetlenségét fejezte ki a kormány munkájával. Ennél a határozathozatalnál a regisztráció szerint még 339 képviselő volt jelen az ülésteremben.
Jacenyuk kedden tartotta meg hivatalos éves beszámolóját kormánya tevékenységéről, a szavazás eredménye alapján nem győzte meg a képviselők többségét. Beszámolójában a kormányfő egyebek mellett azt emelte ki, hogy a tavalyi év utolsó negyedében 1,5 százalékos növekedést ért el az ukrán gazdaság.

A parlamenti bizalmi szavazás előtt Petro Porosenko elnök lemondásra szólította fel Jacenyukot, valamint Viktor Sokin főügyészt. Utóbbi sajtóértesülések szerint be is nyújtotta lemondását, ezt azonban a főügyészség hivatalosan még nem erősítette meg. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt