Merkel szerint a németek többsége most is támogatja a menekültpolitikáját

külföld
2016 február 17., 16:36
comments 123

Angela Merkel a német Bundestagban elmondott, szerdai beszédében kitartott az eddigi menekültpolitikája folytatása mellett. Hangsúlyozta, hogy ebben a németek továbbra is támogatják. Arra hivatkozott, hogy a közvélemény-kutatások szerint a lakosság 90 százaléka egyetért azzal, hogy a háborúk és a terror elől menekülőknek védelmet kell adni. Merkel ezt az eredményt csodálatosnak nevezte.

A csütörtökön kezdődő uniós csúcsra utalva, amelynek témája a menekültválság kezelése lesz, a német kancellár elmondta, hogy ott nem a menekültek további elosztásáról kell beszélni, mert ezzel Európa csak nevetségessé tenné magát.

Merkel szerint közös cél, hogy érezhetően csökkentsék a menekültek számát, hogy így további embereken lehessen segíteni. Elmondta, hogy a mostani uniós csúcs inkább arról fog szólni, hogy az európai-török kezdeményezéssel le tudják küzdeni a menekültválságok kiváltó okokat és meg tudják védeni a külső határokat. Ez az előfeltétele annak, hogy korlátozni tudják az illegális bevándorlást és meg tudják valósítani a menekültkontingensek elosztásáról szóló döntést.

A német kancellár felvetette, hogy ha az uniós vezetők ezt nem támogatnák, akkor le kellene zárni a görög-macedón határt, de ő azon lesz, hogy a a törökökkel kötött megállapodást vigyék tovább. Hangsúlyozta, hogy a menekültválság miatt Európa egy történelmi próbatétel előtt áll, de hozzátette, hogy aki védelemre szorul, annak azt továbbra is meg kell adni.

Merkel szerint Szíriában repüléstilalmi övezetet kell kialakítani, hogy meg tudják védeni a menekülőket. Elmondta, hogy ez sokakat megnyugtatna, és így nekik már nem kellene elmenekülniük az országból.

Az uniós csúcs másik témájáról, a Nagy-Britanniának nyújtandó engedményekről azt mondta, hogy David Cameron követeléseinek egy része jogos és teljesíthető. Szerinte itt nem csak a britek érdekeiről van szó, mert mindenki nagyobb versenyképességet és átláthatóságot szeretne, valamint azt, hogy az eurozónán kívüli országokat ne diszkriminálják. Továbbá azt is jogosnak nevezte, hogy a brit miniszterelnök meg akarja védeni az ország szociális rendszerét. Merkel szerint ehhez minden tagállamnak joga van. Ugyanakkor hozzátette, hogy a szabad mozgás és a diszkrimináció tilalma nem lehet vita tárgya. (via Spiegel/FAZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.