Az állami felügyelet alatt álló MKB adott pénzt az Origo megvásárlására

Azt már korábban tudni lehetett, hogy az MNB Növekedési Hitelprogramjából 500 millió forint jutott a New Wave Media testvércégének, a New Wave Productions Kft.-nek, amely a vs.hu kiadójaként ismert. Most a Heti Válasz azt írja, a Fővárosi Törvényszék aktáiból kiderült az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szanált MKB Bank adott kölcsönt a New Wave Media Kft.-nek, hogy megvásárolja a Magyar Telekomtól az Origo Média Zrt.-t. 

A lap szerint január 28-án zálogjogot jegyeztek be a New Wave Media-t tulajdonló cseh Bawaco befektetőre, amely Szemerey Tamás, Matolcsy György MNB-elnök unokatestvérének érdekeltségeként lett ismert a médiában. Az Origo Média Zrt. ára 13,2 millió euró volt, ami hozzávetőleg 4,2 milliárd forintnak felel meg. 

Nem írja a cikk, hogy pontosan mekkora részét állta a vételárnak az MKB, de értesüléseink szerint a kifizetett összeg nagyobbik fele az állami felügyelet alatt álló banktól érkezett. A helyzetet bonyolítja, hogy hírek szerint folyamatban van az MKB értékesítése is, és a Bank of China lehet a vevőjelölt.