Hatezer százalékkal emelik az üzemanyag árát Venezuelában

A venezuelai elnök, Nicolás Maduro olyat lépett, amire több mint húsz éve nem volt példa a nyersanyagban és szocialista tervgazdaságban nagyon gazdag, azaz nagyon szegény országban: megemelte az üzemanyagok árát. Mellé pedig jelentősen leértékelte a bolívárt.

A cél mindettől az, hogy valahogy úrrá legyenek az olajárak nemzetközi összezuhanása után a venezuelai gazdaság mélyrepülésén.

Az árak pedig nem is kicsit fognak emelkedni, ami főleg annak köszönhető, hogy eddig legalább a benzin szinte ingyen volt az országban. Mostantól a 95 oktánszámú benzinért több mint hatezerszer többet kell majd fizetni, miután 0,097 bolívár után ezentúl 6 bolívár lesz egy liter. A 91-es benzin ára ehhez képest csak 1300 százalékkal emelkedik, 0,07 bolívárról egy bolívárra. 

Ezzel párhuzamosan az élelmiszer- és gyógyszerimportra használt hivatalos valutaárfolyamot tovább gyengítik a dollárral szemben. Mellette pedig be fognak vezetni pár piacbarát intézkedést is, mintegy reformként.

Nicolas Maduro elnök szokásos jelmezében, tréningruhában ismerte be vereségét. Fotó: PRESIDENCIA / AFP

Maduro elnök maga jelentette be a lépéseket, ötórás tévébeszédében elmondta, hogy teljes felelősséget vállal mindezért. Mint mondta, a most megjelenő üzemanyagárakból származó bevételből majd lakhatásra, egészségügyre és oktatásra fognak költeni. Maduro abban bízik, hogy az intézkedéseket megértéssel fogadják majd az emberek. 

Ez azért is fontos kérdés, mert az utóbbi években egymást érték az erőszakos összecsapások az ellenzék és a karhatalom között, de 1989-ben, amikor több száz áldozattal járó felkelés tört ki, épp az üzemanyagárak emelkedése vitte az embereket az utcára.

Maduro most azzal próbálta meg enyhíteni a feszültséget, hogy bejelentette a minimálbér húsz százalékos megemelését is, ez márciustól lép hatályba. 

A mostani, mértékét tekintve óriási emeléssel együtt is még mindig Venezuelában marad a legolcsóbb az üzemanyag a világon, egy sör például 300 bolívárnál kezdődik. Az első elemzések szerint ezért Maduro nem is ment el elég messze az áremelésekkel, ha meg akarja állítani a gazdaság összeomlását, ennél jelentősebb megszorításokra lesz szüksége. 

Amit viszont az államfő vélhetően nem fog könnyen felvállalni, mivel a januári választásokban kétharmados vereséggel vesztették el parlamentet a szocialisták 17 év után, azóta Maduro válsághelyzet hirdetésével kerüli meg az ellenzéki többségű képviselőházat. 

Az ellenzék most arra készül, hogy az alkotmány szerint szükséges négymillió aláírást gyűjtsenek össze. Ennyi kell ahhoz, hogy az elnök személyéről népszavazást tarthassanak. (Guardian)