Valakik megfigyelik Habony Árpádot vagy Tarlós Istvánt vagy mindkettőt egyszerre

Tbg
Budapest
2016 február 19., 15:47
comments 134

Egyre nehezebben tudja palástolni Budapest főpolgármestere, hogy mélyen tisztelt kormánya sorozatban hozza meg a főváros érdekeivel ellentétes döntéseit.

A legkényelmetlenebb és persze egyben a legszórakoztatóbb perceket mégis Habony Árpád okozta Tarlós Istvánnak, aki Tarlósinfó néven kéthetente Lázár Jánoshoz hasonlóan szabad stílusban tájékoztatja a satjtót az aktuális ügyekről.

„Képeket vitt el, kifelé menet pedig megverte a biztonsági őrt”

- viccelődött kínjában Tarlós, miután tájékoztatóján a harmadik újságíró is a HírTv, az RTL után a Hvg is arról faggatta, pontosan milyen rendszerességgel, milyen minőségben szokott találkozni Budapest első embere Orbán Viktor titokzatos tanácsadójával, akiről olyannyira nem lehet tudni semmit, hogyha beül egy autóba, akkor annak a rendszáma nincs benne a belügyi nyilvántartásban.

Az újságírók a legújabb Baán-féle képkikölcsönzős botrány miatt kapták újra fel Habony nevét vele kapcsolatban is.

Habony pár hete azzal került be a hírekbe Tarlós Istvánnal együtt, hogy a főpolgármester és a miniszterelnök között elmérgesedett agglomerációs településeket érintő finanszírozási vitában, végül ő „közvetített volna”.

A HírTv azt a kérdést tette fel (1:23:07), hogy mi volt a szerepe Habony Árpádnak, amikor Orbán Viktor és Tarlós István között közvetített. (A Hír tévé megkérdezte Lázárt és Rogánt is erről, ők azt válaszolták, nem volt szerepe Habonynak.)

„Amikor Habony Árpád itt volt, én ki se ejtettem a számom, hogy a miniszterelnök és köztem közvetít. Jószolgálati feladatot próbált ellátni… Ki az ördög mondott olyat, hogy Orbán és köztem közvetített?”

- próbálta meg Tarlós István a saját maga által felállított értelmezési keretek között tartani a választ, aztán - talán hogy elterelje a figyelmet - egy egészen meglepő történettel szolgált.

Tarlós ugyanis elmesélte, hogy miután Habony Árpád elment, 15 perccel később „egy internetes újság” felhívta őt, hogy mit keresett nála a Habony.

A főpolgármester ezután részletesen felvázolta, hány métert tesz meg a Városháza bejáratától (ötöt), és hány ajtón (kettőn) keresztül kell átmennie annak, aki őhozzá bemegy.

Azok tehát, akik tudtak arról, hogy Habony Árpád nála volt, az Habony, ő és a titkárnője. Honnan tudta tehát az újság néhány perccel azután, hogy Habony ott járt, rejtély számára. (Ez az újság egyébként az Index volt.)

„Lehet, hogy vannak olyan újságok vagy újságírók, akik Habonyt figyelik? Vagy azt, hogy hozzám ki jön be az irodába?”

- tarlóskodott tovább Tarlós.

Persze a lényegi kérdésre, miszerint mégis milyen tisztségben, szerepkörben járt nála Habony, még megkerülte a választ:

„Értsék meg, nem védek senkit és semmit. Nekem Habony Árpádhoz semmi közöm, a 2006-os kampányban ismertem meg [ekkor indítja Tarlóst a Fidesz Demszky ellen a főpolgármesteri címért, de Tarlós - nem sokkal ugyan -, de veszít], de a főváros ügyeihez semmi köze.”

A kérdést, tehát hogy akkor miért, kinek a megbízásából ment be Habony Árpád Tarlóshoz az agglomerációról tárgyalni, újra feltette az RTL Klub is:

Tarlós ekkor elmondta, Habony Árpád évente egyszer-kétszer megjelenik nála, így volt másfél hónappal ezelőtt is, és mindössze 15 percet beszéltek.

„Megkérdezték tőlem fideszes politikusok is, hogy minek mondom azt, hogy találkoztam a Habonnyal. Mire én azt mondom, azért, mert nem szoktam hazudni. De minek vállaljak fel valami olyasmit, amihez semmi közöm?”

- keveredett bele egyre inkább Tarlós, aki egyszerre nem tagadhatta le, hogy találkozott vele, másrészről viszont valamiért nem volt hajlandó egyenesen megmondani, hogy milyen minőségben ül le vele Habony, amikor évente „egyszer-kétszer” beszélgetnek.

Tarlósnak lojalitásánál már csak hiúsága lehet nagyobb, mert így folyatta:

„Habonytól nem kapok utasításokat, még Orbán Viktor utasításaival is szoktam vitatkozni... Szóval hagyjanak nekem ezzel békén. Habony Árpáddal csak egy közös van bennünk, sem én, sem ő nem tagja a Fidesznek.”

De még mindig nem volt vége, hiszen az továbbra sem tisztázódott, hogy ha Habony Árpád magánszemélyként járogat be a főpolgármesterhez, akkor miért beszélgetnek az agglomerációs járatokról.

A Hvg újságírója (1:37:38) okozta ezután a legkellemetlenebb perceket Tarlósnak, aki egyre nehezebb tudta védeni magát és a mundér becsületét.

„Pillanatnyilalg jó ötletnek látszott… nem tudom megmondani, hogy hasznos volt-e, végiggondoltam, amit mondott...”

- próbálkozott újra a főpolgármester, aki hangsúlyozta, Habony semmilyen juttatást nem kapott a fővárostól.

Habony Árpád személyével kapcsolatban ugyanis tényleg már csak az az egyetlen érdekes kérdés, hogy milyen pozíciót tölt be a miniszterelnök körül, hiszen hivatalos díjazása nincs, tanácsokat viszont nemcsak Orbánnak, de Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak is szokott adni, és szinte minden befolyásosabb embert ismer a kormány és főváros környékén. Baán László szerint például „fontos ember”, akivel jó jóban lenni.

Tarlós könnyedén megúszhatta volna ezeket a kínos jeleneteket, ha bevállalhatja, hogy közte és Orbán között közvetített, ám ezt látszólag nem akarta vagy nem tudta kimondani, más értelmes magyarázatot viszont nem tudott adni.

Így viszont egyre értelmetlenebb dolgokkal próbálta kivágni magát:

  • Habony Árpád a Tarlós István által megkérdezettek minőségében volt Tarlós Istvánnál.
  • Habony nem mondta meg, hogy miért volt Tarlós Istvánnál, pont.
  • Habony néha elmegy Tarlós Istvánhoz, de nem jár be hozzá.
  • Habony Árpád Habony Árpád-i minőségben járt Tarlós Istvánnál.

Ez aztán egészen odaáig fajult, hogy Tarlós István azzal viccelte el az újságírói nyomást, hogy Habony Árpád bement, festményeket lopott el, majd elmenetben még megverte a városházi biztonsági őrt (Habonynak volt egy garázdaság miatti ügye, erre utalt Tarlós.)

A Tarlósinfón ezek kívül még kiderült pár információ a főváros függő ügyeiről.

A címlapkép egy korábbi Tarlósinfón készült MTI-fotó (Máthé Zoltán/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.