Saját faluja elé sem állt ki a népszavazós asszony polgármester férje

POLITIKA
2016 február 24., 19:28
comments 354

Rendkívüli ülést hívott össze szerda délutánra a herceghalmi képviselőtestület. A téma elég szokatlan volt egy kétezer fős falu életében: a „médiahelyzet”. A képviselők szerint olyan nagy volt az érdeklődés a helyiek részéről, hogy a testület megkérte a polgármestert, mesélje már el, hogyan volt ez a feleségével meg a verőembernek kinéző verőemberekkel szerdán a Nemzeti Választási Irodában, hogyan került Herceghalom egy nap alatt az ország figyelmének középpontjába. Jártak-keltek itt egész nap a stábok, fejüket csóváló helyiek pedig olyanokat mondtak, hogy hát a polgármester úr felesége a nyugdíjasklubban sosem viselkedett így. (Bár kiabálni azért szokott.)

photo_camera Képek: Botos Tamás

Délután ötkor sokkal többen gyülekeztek a polgármesteri hivatal előtt, mint hasonló ülésen valaha: kábé huszan. És miközben a hivatal közelében a mezőn egy csapat kamasz rollerezett Barbár Fivéreket döngetve a félcsöveken a temető mellett („Néha ki kell szólni a temetőből a gördeszkásoknak, hogy legyenek kicsit csendben”, mondja egy herceghalmi), a helyiek beszélgetve várakoztak:

„Láttad a videót? Nagyon durva volt!”


A hvg.hu-n volt látható egy hosszabb részlet Erdősi László polgármesterrel, aki olyanokat mond, hogy „nem erről szoktunk beszélni vacsora mellett”, amikor a felesége akciójáról kérdezik, majd még feljelentéssel is fenyegetőzik, amikor megkapja a kérdést, hogy kaptak-e pénzt az akcióért. Aztán eltűnik a hivatalban.

photo_camera

A polgármester a rendkívüli ülésen nem jelent meg, nem állt ki a testület és a helyiek elé, hogy megmagyarázza, mi történt a választási irodában. Bár állítólag előre jelezte, hogy nem tud menni, az biztos, hogy máshova nem szólította a kötelesség: az ülés kezdete előtti percekben a háza előtt álltunk, ahol a kerítésen keresztül jól látszott, hogy otthon van. Erdősinével pedig a Blikk futott össze napközben, de pont ugyanannyira volt beszédes, mint egy nappal korábban az Alkotmány utcában egy tucat verőember gyűrűjében. 

Az egész helyzet jóval túlvan azon, amit egyszerűen abszurdnak lehetne nevezni. Ha komolyan kellene vennünk, amit látunk, akkor Erdősinének most éppen nagy erőkkel kellene keresnie a média figyelmét, támogatókat kellene szereznie, ahol csak tud, kampányolnia kéne – hiszen éppen most adott be egy népszavazási kezdeményezést. Ezzel állt elő komoly arccal Lázár János, amikor azt mondta, hogy végül is valaki leadott egy kérdést, ezt mondta Erdősi László is napközben, aki szerint felesége „jó ügyet szolgál”. Csak hát ő pont úgy kampányol, hogy még a kérdése tartalmát sem hajlandó elárulni, amikor kérdezik.

photo_camera

Tehát nem lehet komolyan venni azt, ami a szemünk előt zajlik. És pontosan ez szakadt ki egy helyi lakosból, aki kiviharzott a teremből, miután a testület megállapította, hogy a polgármester hiányában nincs értelme a helyzetről beszélni. 

„Bűnözők vezetik ezt a falut, és maguk asszisztálnak hozzá?”

Ugyanebben az időben kérdezték meg Orbán Viktort a Parlamentben, hogy mit szól a választási irodánál történt incidenshez, és ekkor mondta azt, hogy „sérült a tisztelet kultúrája, méltatlanok voltak a körülmények, és mivel nem először fordult elő a »tülekedés«, le kell vonni a következtetést, hogy nem jók a törvények”. Mintha a nem jó törvényekből egyenesen következne, hogy kelet-ukrán típusú vircsaftot kell szervezni egy sima népszavazási kezdeményezésből, és mintha a „tisztelet kultúrája” (hány idézőjelet tegyünk még ki?) mellett elképzelhető lenne, hogy újságíróknak komolyan arról kelljen beszélgetniük egy település választott vezetőjével, hogy tudja-e, hogy a felesége újbibós verőemberek kíséretében népszavazást hekkel.

photo_camera

Az ülés után azért becsöngettünk még egyszer Erdősiékhez, ahol a fényekből ítélve férj és feleség otthon voltak, hátha a sok egyéb közös téma mellett most kivételesen szóba került közöttük az, hogy

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?”

Nem nyitottak ajtót. Várakoztunk még egy kicsit a kocsiban, amikor egyszercsak egy rendőr kopogtatta meg meg az ablakot. Az egyik szomszédnak voltunk gyanúsak. Amikor elmondtuk mi járatban vagyunk, békén hagytak. Napközben viszont maga a polgármester hívott polgárőröket az RTL stábjához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.