A közszolgák is tüntetéssel fenyegetőznek

A kormány nagyon komoly létszámleépítésre készül a közszférában. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese nemrég azt mondta, hogy hosszú távon hatszázezret, ebben a kormányzati ciklusban pedig 150 ezer közalkalmazottat terelne át az állam a versenyszférába. A Lázár-féle bürokráciacsökkentő-program keretében 73 kormányzati háttérintézmény megszüntetését vizsgálja a kormány, ez egyelőre 50 ezer embert érinthet.

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke azt mondta, hogy egy 600 ezres, de még egy 150 ezres leépítés is a közszolgáltatások egy részének összeomlásával járna. Ezért a SZEF-nek és tagszervezeteinek Földiák szerint a lehető leghatározottabban tiltakozniuk kell a leépítés ellen.

„Ha erről nem lehet tárgyalásos úton egyezségre jutni, a közszférában működő szakszervezeteknek sem lesz más választása, mint utcára vonulni”

- mondta az elnök. Szerinte a kormányzati politikusok közül sokan azt mondják, hogy nem tüntetni kell, hanem egyeztetni, de ez az álláspont álságos, mert Földiák szerint a szakszervezetek hiába próbálkoznak, mert eddig senki nem akart szóba állni velük.

Pont ezért, a SZEF kongresszusán több felszólaló is jelezte, hogy támogatják a március 15-re tervezett pedagógustüntetést is.

A Népszabadság szerint Földiák először január 7-én írt levelet Csepreghy Nándornak, és kérte az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását, hogy ott egyeztetni tudjanak a kormány terveiről, de nem kapott választ a Miniszterelnökségtől.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.