Nem sugárzott elég pozitív energiát a rendszerkritikus kínai mágnás, le is lőtték a mikroblogját

külföld
2016 február 28., 13:18
comments 70

A kínai cenzúrahivatal egyik napról a másikra letiltotta az ingatlanmágnás Zsen Cse-csiang (Ren Zhiqiang) Weibo-fiókját - ami kb. a Twitter kínai verziója. Zsen, vagy ahogy Kínában hívják, Az ágyú az elmúlt időszakban egyre kritikusabbá vált a kormánnyal szemben, mikroblogját a betiltásakor már 38 millióan követték.

A kínai pártvezetés az egyre romló gazdasági helyzetre egyre keményebb szigorral reagált. A cenzúrahivatal például a többi "Nagy V-t", vagyis verifikált Weibo-felhasználót is figyelmeztette, hogy befolyásukat igyekezzenek megfelelően használni, tartsák be a törvényeket és általában is

"aktívan sugározzanak pozitív energiákat",

vagyis lehetőleg ne kritizálják a kormányt, mert különben az ő fiókjaikat is kénytelenek lesznek bezárni.

Hszi Csin-ping kínai elnök az elmúlt hónapokban keményebb fellépésbe kezdett a másként gondolkodókkal szemben, egyre inkább központosítja a döntéshozatalt, a párt vezetése pedig jelezte igényét a személyi kultuszra is, vagyis az elmúlt húsz év hatalmas gazdasági fejlődésével párhuzamosan folyó nyitásnak a gazdasági fellendülés lassulásával a jelek szerint vége szakad. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.