Négy magyar régió van az EU 20 legszegényebbje között

politika
2016 február 29., 05:21
comments 48

Négy magyar régió is a legszegényebbek között van az az EU 276 régiója között. Az Eurostat legfrissebb statisztikái szerint Észak-Magyarországon az EU-átlag 42 százaléka az egy főre jutó GDP, az Észak-Alföldön 43 százaléka. A Dél-Dunántúlon az EU-átlag 45, a Dél-Alföldön 47 százalékát éri el az egy főre jutó bruttó hazai termék.

A magyar régiók közül egyedül a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország teljesít jól, itt az EU-átlag 107 százaléka az egy főre jutó GDP. Erre azonban túl büszkék nem lehetünk:

  • Pozsonyban 186 százalék;
  • Prágában 173 százalék

ugyanez az érték, vagyis a cseh és a szlovák főváros sokkal fejlettebb a magyarnál.

A statisztikák szerint lesz dolga a kormánynak, ha teljesíteni akarja Orbán Viktor legújabb ötletét, vagyis ha utol akarja érni Ausztriát:

az osztrák GDP az EU-átlag 127 százaléka, a magyar csupán a 68 százaléka.

photo_camera

(via Világgazdaság. Címlapképünk a legszegényebb magyar régióban, azon belül is Ózdon készült. Fotó: AFP PHOTO / PETER KOHALMI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.