Karambolozott a Google egyik sofőr nélküli autója

TUDOMÁNY
2016 március 01., 06:34
comments 101

Egy San Francisco-i baleseti jelentés szerint balesetben volt részes a Google egyik automata autója a városban február 14-én. A balesetben senki nem sérült meg.

A Google autója egy busszal ütközött össze, sávváltás közben, valószínűleg azért, mert a járművet vezető számítógép nem tudott felmérni megfelelően egy olyan szituációt, ami az emberi sofőrök szociális képességeivel ment volna.

Az autó le akart kanyarodni az útról, amin haladt, de csak a lehúzódás után ismerte fel, hogy a kanyarban van egy homokzsákokkal körberakott csatorna, ami mellett nem fér el. Ezért vissza kellett sorolnia az egyenesen haladó forgalomba, de egy busz nem lassított, ezért összeütköztek.

Az autóban ölő Google alkalmazott azt mondta, hogy ő is úgy érezte, hogy van elég hely a busz előtt besorolni.

Az autót vezető számítógép a rendelkezésére álló helyet algoritmusok alapján kalkulálja, ezekben pedig benne van az is, hogy az autók nagyobb része hasonló körülmények között enyhén lassít. A busz azonban nem lassult úgy, ahogyan azt a számítógép számolta, az autó pedig ezt későn vette észre, ezért koccantak.

A Google-nél azt mondták, hogy a baleset tanulságait már be is programozták a vezérlőbe, így már tudja a számítógép, hogy a buszok és más nagyobb méretű járművektől más ütemű lassításra és gyorsításra számítson.

Az önvezető autók számára az ilyen esetek azért nagyon nehezen értelmezhetőek, mert ez is egy azok közül, amiket az emberi sofőrök nem pusztán a közlekedési szabályok betartásával, hanem szociális készségeikkel is igyekeznek megoldani. Ezeket a helyzeteket a számítógép csak lassabban érti meg, hiszen nehezebb programozni is az ilyesmit. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.