Karambolozott a Google egyik sofőr nélküli autója

2016 március 1., kedd 6:34
102

Egy San Francisco-i baleseti jelentés szerint balesetben volt részes a Google egyik automata autója a városban február 14-én. A balesetben senki nem sérült meg.

A Google autója egy busszal ütközött össze, sávváltás közben, valószínűleg azért, mert a járművet vezető számítógép nem tudott felmérni megfelelően egy olyan szituációt, ami az emberi sofőrök szociális képességeivel ment volna.

Az autó le akart kanyarodni az útról, amin haladt, de csak a lehúzódás után ismerte fel, hogy a kanyarban van egy homokzsákokkal körberakott csatorna, ami mellett nem fér el. Ezért vissza kellett sorolnia az egyenesen haladó forgalomba, de egy busz nem lassított, ezért összeütköztek.

Az autóban ölő Google alkalmazott azt mondta, hogy ő is úgy érezte, hogy van elég hely a busz előtt besorolni.

Az autót vezető számítógép a rendelkezésére álló helyet algoritmusok alapján kalkulálja, ezekben pedig benne van az is, hogy az autók nagyobb része hasonló körülmények között enyhén lassít. A busz azonban nem lassult úgy, ahogyan azt a számítógép számolta, az autó pedig ezt későn vette észre, ezért koccantak.

A Google-nél azt mondták, hogy a baleset tanulságait már be is programozták a vezérlőbe, így már tudja a számítógép, hogy a buszok és más nagyobb méretű járművektől más ütemű lassításra és gyorsításra számítson.

Az önvezető autók számára az ilyen esetek azért nagyon nehezen értelmezhetőek, mert ez is egy azok közül, amiket az emberi sofőrök nem pusztán a közlekedési szabályok betartásával, hanem szociális készségeikkel is igyekeznek megoldani. Ezeket a helyzeteket a számítógép csak lassabban érti meg, hiszen nehezebb programozni is az ilyesmit. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt