Hihetetlen, de igaz: az MNB alapítványa tényleg borboltot nyit a Budai Várban Mészáros Lőrinc és az Elios részvételével

gazdaság
2016 március 02., 14:53
comments 375

Én tényleg nem akartam elhinni, hogy Matolcsyék frissen a közvagyonból eltulajdonított alapítványainak egyike borozót akar nyitni a Budai Várban, úgy, hogy az épületet a Mészáros Lőrinc-féle Magyar Építő Zrt. újítja fel, és a Tiborcz István által már üzlettársainak eladott Elios Zrt. intézi a díszvilágítást, pedig ezt írta a Magyar Narancs. Olyan volt ez a hír, mintha valaki viccből írta volna, eleinte tanácstalanok voltunk, hogy átvegyük-e.

Aztán most kiderült, hogy ez a valóság.

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány tényleg borboltot fog nyitni a Várban, ezt most már hivatalosan is elismerték. A korábbi cikkünkre válaszul az alapítvány küldött egy reakcióközleményt, aminek az a címe, hogy "Tévesek a borozóról szóló sajtóinformációk", de a tartalma az, hogy valóban nyitnak egy borboltot.

Az MNB alapítvány. Egy borboltot.

"A doktori iskola otthonául szolgáló emeleten és a beépítésre kerülő tetőtéri szinten kutatóműhelyek jönnek létre. Az épület földszinti és pinceszintje mindenki számára nyitott, e két szinten étterem, kávézó, magyar borokat bemutató szakbolt és egy angol nyelvű könyvesbolt kap helyet"

– áll a közleményben.

Azt, hogy a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc-féle Magyar Építő Zrt. és az egykori Tiborcz-érdekeltség Elios Zrt. fogják felújítani, azt már a Magyar Narancs tudta meg a kormányhivataltól megszerzett építési engedélyekből. A PADA nem is tagadja ezt az apró részletet.

Azt pedig, hogy mennyi pénzünket költik erre, és hogyan, mennyi pénz folyik vagy nem folyik ki ebből a beruházásból, a kedden elfogadott törvény szerint már soha nem fogjuk megtudni.

photo_camera

Az épületet még 2014 decemberében vették, 1,85 milliárd forintért. A Régi Budai Városházáról van szó, ami a Szentháromság tér 3. címen van. A Magyar Idők szerint itt és a többi MNB-s alapítványok által akvirált ingatlanban "tudományos értékmentés" folyik. A felújítás 2016 végére fejeződik be, addig is, jó munkát a felújítóknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.