Ha a kormány tudná, akkor sem árulná el, hogy hol a százezer ukrajnai menekült

POLITIKA
2016 március 03., 15:41
comments 172

Próbáltuk megtudni Lázár Jánostól, hogy hol van az a 100 ezer kárpátaljai menekült, akikről Orbán Viktor beszélt a brüsszeli sajtótájékoztatóján. 

Korábban megkerestük a KSH-t, a BÁH-ot, az OEP-et, de a menekülteknek sehol sem volt nyoma. Ráadásul az új lakcímbejegyzések számában sem jelent meg ez a szám.

Lázár a csütörtöki Kormányinfón hangsúlyozta, hogy nem pontos a szóhasználat, mert Orbán nem menedékkérőkről beszélt. Szerinte a kormány 100 ezer emberről tud, de nekik azért nem kell menekültstátuszt adni, mert egy részük már kettős állampolgár. 

Hozzátette, hogy ennyien vannak azok, akik hosszabb vagy rövidebb időre elhagyták Ukrajnát, és egy darabig Magyarországon tartózkodtak. Kiemelte, hogy a magyar útlevéllel rendelkezők tartózkodási helyéről nincsenek információik, mert nem követik, hogy a határ átlépése után hova mennek.

A további kérdéseket azzal hárította el, hogy annak az információnak a kimondása, hogy hányan vették fel a kettős állampolgárságot, veszélyeztetné ezeknek az embereknek a biztonságát, mivel Ukrajnában nem ismerik el a kettős állampolgárságot, sőt egyenesen üldözik.

Elmondta, hogy mikor a miniszterelnök erről beszél, akkor pont annyi információt oszt meg róluk, amennyi szükséges és a jogszabályi keretek lehetővé teszik.

Lázár többször elmondta, hogy a menekültkérdésben Ukrajnára más játékszabályok vonatkoznak, mint Észak-Afrikára. Tehát ha valaki a Kárpát-medencéből akar bejönni, akkor ő nem összehasonlítható kategória azzal, mintha valaki Észak-Afrikából eljön ide, hogy több pénzhez jusson. Ha valaki el akarja hagyni Ukrajnát, akkor szomszédos országként az a dolgunk, hogy befogadjuk. Hagsúlyozta, hogy másokkal szemben nekik van magyar identitásuk. 

???

Azt továbbra sem tudni, hogy ha ezek az emberek tényleg itt vannak, akkor miért nem jelentek meg a magyar hatóságoknál legalább statisztikai adatként. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.