Micsoda meglepetés: Kósa Lajos butasággal védte az MNB alapítványainak pénzügyeit bujtató törvényt

politika
2016 március 03., 20:38
comments 145

„Azt gondoljuk, hogy az MNB által alapított alapítványok egy olyan speciális alapítványok, amelyek függetlenül attól, hogy nem teljesítik a közhasznúságra vonatkozó feltételrendszert, a törvény erejénél fogva – ex lege – közhasznú alapítványok”

– magyarázta kedden a homályos elméletet Kósa Lajos az MNB pénzeit bujtató törvény megszavazása után.

Csakhogy, mint azt a TASZ megírta, az MNB alapítványai annyira sem működnek nyilvánosan, mint a közhasznú magánalapítványok, ugyanis az utóbbival ellentétben nekik nem kell nyilvánosan elszámolniuk a központi költségvetésből származó, az önkormányzati, nemzetközi forrásból kapott pénzekkel.

Pontosabban semmiféle adatot nem kell nyilvánosságra hozni a kuratóriumi ülésekről, és az ott hozott döntésekről, és az irataiba sem lehet betekinteni.

Ahogy a TASZ fogalmazott:

Ha a saját pénzedből alapítasz egy közhasznú alapítványt, annak a kuratóriumi üléseire bárki beülhet. A te pénzedből alapított MNB-alapítványok kuratóriumainak üléseire senki sem ülhet be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.