Tusk a gazdasági bevándorlóknak: „Ne gyertek Európába!”

2016 március 3., csütörtök 16:18
208

Görögország a schengeni övezet, az eurózóna és az Európai Unió része marad, a kizárása Schengenből nem megoldás a menekültválságra – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Athénban, az Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel folytatott tárgyalások után.

Az Európai Tanács elnöke azt mondta: véget ér a „potyautaskorszak”, és arra szólította fel a potenciális illegális gazdasági bevándorlókat, hogy ne jöjjenek Európába, szinte ugyanúgy, ahogy Orbán is ősszel:

„Ne jöjjenek Európába. Ne higgyenek a csempészeknek. Ne kockáztassák feleslegesen az életüket és a pénzüket. Sem Görögország, sem más európai ország nem lesz tranzitállomás a jövőben. Újra alkalmazni fogjuk a schengeni szabályozásokat.”

Tusk szerdán a szlovéniai Dobovában található menekülttáborban tett látogatása során kijelentette, hogy vissza kell térni a schengeni rendelkezésekhez, amelyek magukban foglalják az EU külső határainak szigorú ellenőrzését. Ez utóbbi nélkül Tusk szerint elképzelhetetlen a menekültválság megoldása.

Az Európai Tanács elnöke azt is mondta, hogy a tagállamok menekültválság kezelésére irányuló egyoldalú lépései – például a belépők számának korlátozása – rombolják az uniós szolidaritást.

Csütörtökön már több mint 11 ezren torlódtak fel a görög-macedón határon, mivel Macedónia csak rövid időre nyitja meg a határátkelőt, és csak a papírokkal rendelkező, szíriai és iraki menekülteket engedi be területére. A macedón rendőrség szerdán és csütörtökön összesen 510 bevándorlót engedett tovább, miközben csak szerdán több mint kétezer társuk érkezett újonnan Görögországba.

Tusk balkáni körútja után Törökországban folytatja a menekültválsággal kapcsolatos tárgyalásokat, és arról szeretné meggyőzni Ahmet Davutoglu török miniszterelnököt, hogy csökkentse a Görögországon keresztül Európába áramló migránsok számát. Az ET-elnök kulcsfontosságúnak nevezte az EU és Törökország együttműködését.

Eközben a görög miniszterelnök bírálta azokat az uniós tagállamokat, amik vonakodnak részt venni a menekültek elosztásában. Ciprasz Macedónia ellen is kikelt, és azt mondta, hogy a hétfői brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozón szankciókat fog követelni azok ellen, akik nem tesznek eleget az uniós szinten meghozott döntéseknek.

„Görögország semmi esetre sem lesz az elveszett lelkek gyűjtőtábora” – mondta Ciprasz, aki kedden Izmirbe utazik egy görög-török csúcstalálkozóra, ahol a menedékre jogosulatlan migránsok visszaszállításának felgyorsításáért fog szót emelni. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt