A közmédia lassan szavanként fogja összevágni az interjúalanyok szövegeit, hogy tényleg mindenki pont azt mondja, amit hallani szeretnének

Média
2016 március 04., 07:31
comments 281

Amikor belenéz az ember a közmédia híradójába, könnyen az az érzése támad, mintha a Fidesz aktuális politikai érdekeinek kiszolgálásán kívül más szempontokat már nem tudnának figyelembe venni a készítők.

A műsorvezető feltesz egy kérdést, az interjúalany válaszol rá. De a fél nyolcas híradóba, nyilván helyhiány miatt, nem fér be az egész válasz, csak annak egy része.

A Kettős Mérce megmutatta, hogy néz ki ez a gyakorlatban.

Itt egy anyag

Börtöntöltelékkel akarják lejáratni, mondja a Teleki igazgatója

Ez a címe.

11 percig foglalkoznak benne Pukli Istvánnal, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával, a tanárok tiltakozásának egyik támogatójával. Előkerül benne Zuschlag János, Pukli családja, a demonstrációk.

Az elején elhangzik ez a párbeszéd.

Műsorvezető: „Világos, de ezt a diskurzust végül is ön kezdte azzal, hogy egy rádióinterjúban kitálalt, ezzel lavinát indított el, számíthatott arra, hogy megkeresések lesznek?"

Pukli István:„Ez egész egyszerűen nem igaz, nem én indítottam el semmiféle lavinát, azzal indult el a lavina, hogy egy információt belebegtettek, és egy börtöntölteléket szakértőként meghallgattak, aki 6 évig ült börtönben, ráadásul aki a holokauszt áldozatairól mondott eléggé illetlen szavakat annak idején, és az ő szavára adnak, innentől kezdve nem hiszem, hogy bármilyen módon is én indítottam volna el ezt a lavinát.”

Pukli itt arra utal, hogy a habonyista TV2-ben próbálta őt eláztatni Zuschlag János, és ő csak ezután beszélt a Klubrádióban arról, hogy nagyapja ávós volt, testvére pedig drogügyek miatt van börtönben.

Ez a párbeszéd, pont így az esti híradóba már nem fért bele. Van ilyen, kötött a műsoridő, húzni kell.

Műsorvezető: „Világos, de ezt a diskurzust végül is ön kezdte azzal, hogy egy rádióinterjúban kitálalt, ezzel lavinát indított el, számíthatott arra, hogy megkeresések lesznek?"

Pukli István: „Ez egész egyszerűen nem igaz, nem én indítottam el semmiféle lavinát.”

Ezen a ponton Pukli hangját lekeverik.

"Pukli István az interjúban azt mondta, hogy a nagyapjáról és a bátyjáról szóló híreket nem ő indította el."

Ezt mondja a riporter, majd bevágják, ahogy a Klubrádióban beszél a nagyapja és a bátyja múltjáról.

Aki csak ezt az anyagot nézi meg, az azt gondolhatja, hogy Pukli hazudik. Pedig nem Pukli hazudott. Az ilyesmiért egyébként előléptetni szoktak az embereket a köztévén, szóval valaki biztos büszkén ment haza.

Itt a két részlet a Kettős Mérce videóján, érdemes megnézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.