Ha nem akarja, hogy a gyereke mogyoróallergiás legyen, etessen vele földimogyorós rágcsákat

TUDOMÁNY
2016 március 05., 09:01
comments 24

Egy 2015-ös kutatás szerint azok a gyerekek, akiket csecsemőkorukban földimogyorós ételekkel is etettek, 80 százalékkal kisebb eséllyel lesznek alergiások a földimogyoróra, még ha amúgy erre hajlamosak is lennének. Egy újabb kutatás pedig most bizonyította, hogy ez a csecsemőkori immunizálás nagyon is tartós:

megállapításaik szerint ha egy gyerek 11 hónapos koráig kapott földimogyorós ételeket, akkor ötéves korában akár egy teljes évig mellőzheti a földimogyorót anélkül, hogy az allergia kialaulását kockáztatná.

A londoni King's College kutatásának vezető szerzője, Gideon Lack szerint az ételallergiák gyökere "az ételrettegés kultúrája". "Úgy vélem, hogy ez a rettegés az élelmiszerallergiától önbeteljesítő jóslattá vált. Azzal, hogy mellőzik ezeket az ételeket, a gyermekben nem alakul ki a tolerancia rájuk. Ezt szerinte az is bizonyítja, hogy 1995-2005 között megtriplázódott a mogyoróallergiával diagnosztizált betegek száma, pedig a diagnosztikai módszerek egyáltalán nem változtak, tehát ez nem okozhatta a növekedést.

Kutatásukban gyermekek két csoportját vizsgálták: az egyik csecsemőkorában kizárólag anyatejet fogyasztott, a másik csoport tagjai viszont földimogyorós falatkákat is kaptak. A vizsgált csoportok öt- és hatéves koruk között egyáltalán nem kaptak földimogyorót. Abban a csoportban, amelyik csecsemőként fogyasztott földimogyorót, nem nőtt szignifikánsan az allergiások száma.

Lack szerint az további vizsgálatokat igényel, hogy a gyermekkori immunizálás hatása hosszabb is lehet-e 12 hónapnál. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.