A letelepítési kvótáról és a nyugat-balkáni útvonal lezárásáról vitatkoznak este az EU vezetői

migráció
2016 március 07., 08:18
comments 279

Hétfőn este uniós csúcstalálkozó lesz, az EU vezetői a migrációs válságról fognak tárgyalni. A találkozón rengeteg ügyben születhet döntés, ezek közül pedig a legfontosabb a nyugat-balkáni migrációs útvonal elzárása, a menedékkérők elhelyezése és a Törökországgal megkötendő egyezség.

A nyugat-balkáni migrációs útvonalat az EU-s vezetők többsége lezárná. Van, aki azért, mert nem akar átutazó migránsokat látni az országában, mások meg azért, mert rendívüli megpróbáltatásokon kellett keresztülmennie azoknak a migránsoknak, akik Görögországon, Macedónián, Szerbián, Magyarországon, Horvátországon és Szlovénián át evickéltek Nyugat-Európa felé. Az útvonal lezárásáról szóló kijelentéseket tett korábban Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, aki szerint nem állapot, hogy az országok csak úgy átengedik a területükön a menedékkérőket.

A befogadásról is tárgyalnak majd az állam- és kormányfők. A kötelező kvóta alkalmazását valószínűleg a több nyugati vezető, Angela Merkellel az élem, fel akarja majd gyorsítani. Mellettük szól, hogy legalább 30 ezer ember rekedt görög menekülttáborokban, és a számuk napi 2-3000 fővel nő. Ők nem tudnak továbbmenni Macedónia felé. A migránsok magukra hagyása a görög táborokban pedig nemcsak velük szemben lenne embertelen, de az EU-tag Görögországgal szemben is etikátlan lenne, az athéni kormánynak ugyanis nincsen elegendő erőforrása a migrások ellátására.

A kötelező kvóta ellen szól azonban, hogy egyre több EU-s vezető szerint sem lehet akaratuk ellenére a keleti tagállamokra (így Magyarországra) kényszeríteni, hogy befogadjanak egy-egy menekültkontingesnt. Erről beszélt a hétvégén martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke is.

A török megállapodást is megköthetik hétfőn. Ennek részletei már a korábbi tárgyalásokon körvonalazódtak, eszerint Törökország visszafogadná a Görögországban rekedt nem szíriai migránsokat, és mindenkit, akit még az Égei-tengeren, Görögország elérése előtt tartóztatnak fel.

Törökország ezért cserébe azt várja, hogy az EU vegyen át több százezer, Törökországban tartózkodó menedékkérőt, a hagyományos menedéki eljárás lefolytatása után. Erről már folynak az egyeztetések, Angela Merkel kezdeményezett is egy programot, amibe önkéntesen jelentkeznek olyan államok, akik hajlandóak befogadni Törökországból érkező, kiválogatott menekülteket. Ebben a programban eddig nem születtek felajánlások, de ez hétfő este megváltozhat.

Az látszik, hogy Angela Merkel nagyon készül a csúcsra, a múlt héten maga mögé állította a menekültpolitikájával szemben eddig leginkább kritikus német tartomány, Bajorország kormányfőjét, Horst Seehofert is. Seehofer pénteken Budapesten tárgyalt Orbánnal, és bár mindenki arra várt, hogy a két politikus együtt keménykedik majd a kvóta ellen, a megbeszélésük utáni sajtótájékoztató meglepően puhára és Merkel-barátra sikerült. (via nol.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.