Tizedannyi közadatper folyik csak a Postával szemben, mint amennyiről Németh Lászlóné beszélt

gazdaság
2016 március 07., 08:36
comments 141

A kormány a Magyar Postával szemben folyamatban lévő rengeteg közadatperre hivatkozott, amikor módosították a postatörvényt. A törvénymódosítás többek közt azt érte el, hogy a Postának sokkal kevesebb adatot kell nyilvánosságra hoznia, mint eddig.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség postaügyekért is felelős államtitkára azt mondta, hogy 60 adatkérési és ezekhez kacsolódó per folyik épp a Magyar Posta ellen. A Magyar Nemzet megkérdezte erről az adatigénylési perekben eljáró Fővárosi Törvényszéket is, ők pedig azt mondták, hogy

„2015–2016-ban közérdekű adat kiadása iránt hat bírósági eljárás indult a Magyar Posta Zrt. alperessel szemben”.

UPDATE 15.10

A poszt megjelentése után a Miniszterelnökség az alábbi cáfolatot küldte a Magyar Nemzet eredeti cikkére:

A Magyar Nemzet többek között valótlanul állítja, hogy Németh Lászlóné államtitkár az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának 2016. február 25-én megtartott ülésén azt mondta, hogy közérdekű adatigénylés miatt 60 per van folyamatban a Magyar Postával szemben.

A valóság ezzel szemben az, hogy Németh Lászlóné arról beszélt, hogy 60 bírósági per van folyamatban a Magyar Posta ellen, amelyek között olyan közadatigénylésre vonatkozó perek is vannak, mint a Tóth Bertalan féle kereset.

Németh Lászlóné mindezt azért mondta, mert bizottsági felszólalása időpontjában, a Magyar Postától kapott információk alapján az állami postaszolgáltatónak összesen 64 darab peres eljárása volt, amelyből 7 darab volt közadat-per.

A Magyar Nemzet által félremagyarázott mondat a hivatalos jegyzőkönyv tanúsága szerint a következőképpen hangzott el.

„Szeretném jelezni – mert ezt követően bekértem az információkat a Postától –, hogy ebben a pillanatban hatvan ügy van folyamatban, ezek közé tartozik természetesen a Tóth képviselő úr által benyújtott is.”

Németh Lászlóné tehát nem állította, hogy 60 adatigénylési per van a Magyar Postával szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.