A kormány minden tiltakozás ellenére beszántja a Déli pályaudvart

közlekedés
2016 március 10., 18:24
comments 610

Lázár János a mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormánynak van olyan terve, ami szerint lebontanák a Déli pályaudvart, de a helyén parkot alakítanának ki. (Erről már januárban írt a Magyar Hírlap.) Állítása szerint ha ez megtörténik, akkor a kelenföldi pályaudvar fejlesztését EU-s forrásból valósítanák meg – írja a portfolio.hu.

photo_camera Kelenföld

Bár a Magyar Mérnöki Kamara ellenzi a Déli pályaudvar bezárását, és Kelenföld bővítése is nehézkes lesz, mivel éppen az elmúlt években csökkentették a kapacitását az őrmezei intermodális csomópont kiépítése miatt, mégis úgy néz ki, hogy a kormány döntött:

beszántják a Déli pályaudvart.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával megjelent egy kormányhatározat „a budai vasútfejlesztés, a kapcsolódó köztéri területfejlesztés és csomópontfejlesztés megvalósítása érdekében szükséges intézkedésekről”.

Eszerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján állami tulajdonba kell vennie a Déli pályaudvar területét, majd át kell adnia a MÁV Zrt. vagyonkezelésébe.

Ezután gondoskodni kell „a budai vasúti közlekedés fejlesztéséhez kapcsolódó előkészítési feladatok elvégzéséről. Ezek:

  • a Déli pályaudvar jövőbeni funkciójának hatásvizsgálata
  • a Déli üzemi pályaudvar megszüntetéséhez és a Kelenföldi vasúti vágányhálózati és létesítményi kapacitásbővítéshez szükséges hatásvizsgálat és tendertervek elkészítése
  • környezetvédelmi felmérés
  • organizációs vizsgálatok

Sesztáknak július 1-ig kell ötletpályázatot kiírnia és lebonyolítania a Déli pályaudvar végponti területének (peronos vágányok, utascsarnok és az attól két oldalra eső vasúti terület az ott lévő üzemi meg irodaépületekkel) jövőbeni közösségi célú funkcionális hasznosításáról.

photo_camera Ezek az érintett részek (Forrás: Google Maps)

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter felel a Déli pályaudvar üzemi pályaudvari részén megvalósítandó sport és szabadidős célú városfejlesztés részletes koncepciójáért és megvalósíthatósági tanulmányáért. Ezt a Testnevelési Egyetem és szükség esetén Sesztákon keresztül a MÁV Zrt. bevonásával kell elkészítenie július 1-ig.

Eszerint a Sportkórház területe után az értékes, jó helyen lévő pályaudvari területen is megvetheti a lábát a Testnevelési Egyetem.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek 1 milliárd forintról (880+50+70 millió forintról) kell gondoskodnia április 1-ig.

Sesztáknak „a budai vasúti közlekedés fejlesztéséhez kapcsolódó előkészítési feladatok eredményeként elkészült koncepciót” szeptember 1-ig kell a kormány elé terjesztenie, a szükséges telekalakítási eljárásokat és a kapcsolódó egyéb tulajdonrendezési eljárásokat az MNV-n és a MÁV-on keresztül 2017. december 31-ig kell lefolytatnia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.