Hyperloop: Elon Musk ötlete nyomán futurista vákuumvasúttal kötnék össze Pozsonyt, Bécset és Budapestet

Valósággá válhat a Hyperloop, a SpaceX-ről és a Tesláról elhíresült köztörvényes álmodozó, Elon Musk ötlete, és nem máshol, mint Bécs, Pozsony és Budapest között. 

Az Engadget beszámolója szerint a szlovák kormány már alá is írta a szándéknyilatkozatot a közösségi forrásokból gazdálkodó projekttel, a Hyperloop Transportation Technologies-zal (nem összetévesztendő a szintén vákuumvonatban utazó, hasonló nevű Hyperloop Technologies-zal), ami nagy sebességű, a Jetson család űrkorszakát idéző járművekkel kötné össze egymással a három európai fővárost. De úgy ám, hogy a köztük lévő távolság megtétele órák helyett percekbe telne csupán. 

A HTT szerelvényei rakétákhoz méltó, 760 mérföld/órás, azaz 1200 kilométer per órás sebességgel közlekednének - a projekt vezetői szerint a Hyperloop a Pozsony-Bécs távolságot 8 perc, a Pozsony-Budapest távolságot 10 perc alatt tenné meg, és egy kassai vonal is elképzelhető. 

Szlovák szándéknyilatkozat ide vagy oda, azt még sejteni sem lehet, hogy mikor lesz ebből valami, ha lesz egyáltalán: a HTT még csak most készül felépíteni egy 5 mérföldes tesztpályát Kaliforniában, azt talán 2018-ra elkészül.

Szerkesztőségi szakprognózis 1: ha eljut ide, még a vákuumot is kilopják belőle, jóval az első kapavágás előtt. 

Szerkesztőségi szakprognózis 2: Ha megépül is, a budapesti viszonylat totál bukás lesz. Az a vonat nem vonat, ahol még a fasírtos zsemlét elővenni sincs idő.

(Engadget)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.