Az egyik brüsszeli merénylő is járt Budapesten

Terrorizmus
2016 március 23., 20:18
comments 307

A Financial Times értesülései szerint az egyik brüsszeli merénylő, Najim Laachraoui is ott ült abban az autóban, amivel szeptember 9-én Salah Abdeslam, a november 13-i párizsi terrormerényletek egyik kulcsfigurája Budapestre érkezett.

A lap szerint a bérelt Mercedesben 3 férfi kelt át az osztrák-magyar határon hamis belga papírokkal: Salah Abdeslam, Najim Laachraoui és egy Mohamed Belkaid nevű36 éves algériai férfi. Mindhárman annak brüsszeli bázisú terroristasejtnek voltak a tagjai, ami a párizsi és a brüsszeli merényletekért is felelős.

A nyugat-európai terrorszakértők szerint Európában még sosem volt dolguk a titkosszolgálatoknak ilyen nagy és jól szervezett terroristasejttel.

A párizsi merénylet után Manuel Valls francia miniszterelnök azt mondta, hogy a november 13-i támadásokat egy nagyjából 30 személyből álló csoport tervelhette ki. Közülük 11 halt meg a támadásokban vagy néhány nappal utána, 12 pedig börtönbe került. Valls szerint a fennmaradó 7 ember lehetett szabadon, köztük Salah Abdeslam, akit csak a múlt héten sikerült elfogni Brüsszelben.

A brüsszeli támadások szervezettsége alapján azonban könnyen lehet, hogy 30-nál is többen voltak a sejtben.

Miután a párizsi merénylet után néhány nappal egy párizsi razziában meghalt a támadások szerzőjének tartott belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud, sokan úgy hitték, hogy sikerült lefejezni a sejtet. A brüsszeli támadásokból azonban látszik, hogy

a csoport példátlanul gyorsan összeszedte magát, és újra lecsapott.

Eszerint pedig az infrastruktúrájuk és a finanszírorzottságuk is nagyon jó.

A párizsi és a brüsszeli támadásokat több személy is összeköti, Salah Abdeslam mellett például Najim Laachraoui is. Valószínűleg Laachraoui volt a sejt bombagyárosa, jó eséllyel ő készítette a párizsban használt bombákat is, hiszen azokon is megtaláták a DNS-ét.

Mivel a belga hatóságok Laachraoui-t azonosították az egyik brüsszeli reptéri öngyilkos merénylőként, lehetséges, hogy ez a támadás volt az utolsó nagy tette a terrorsejtnek. Máskülönben nem biztos, hogy feláldoztak volna egy Laachraoui-hoz hasonlóan képzett bombagyárost. Bár az is tény, hogy Laachraoui-t már korábban azonosították és keresték a rendőrök, így az is elképzelhető, hogy ezért robbantotta fel maga az egyik bombát.

Egyelőre az is talány, hogy pontosan mit csinált a három terrorista Budapesten.

Az út minden esetre fontos lehetett, hiszen a sejt 3 fontos tagja jött el egyszerre Magyarországra.

Belkaid 36 éves kora miatt terrorszakértők arról találgatnak, hogy ő lehetett a rangidős a sejtben. Az is biztos, hogy Belkaid utalt pénzt Salah Abdeslamnak. Egyébként már ő is meghalt, egy razzia során lőtték le a rendőrök Brüsszelben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.